Akiket 2015-ben elveszítettünk

<p>Az idei évben is számos nagy formátumú művésztől kellett örökre búcsút vennünk. Az alábbiakban a hosszú veszteséglistáról válogatunk.</p>

Január 12-én, 75 éves korában elhunyt Jelena Obrazcova világhírű orosz operaénekesnő. Még diákként, 1963-ban debütált a moszkvai Bolsoj színpadán. Több mint 80 klasszikus és kortárs opera nagy szerepeit énekelte. Olyan karmesterekkel és partnerekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Herbert von Karajan és Plácido Domingo.

Demis Roussos, a hetvenes évek görög popikonja január 25-én, 68 évesen távozott az élők sorából. Már az Aphrodite’s Child együttessel világszerte népszerűvé vált, későbbi szólólemezei pedig több mint 50 millió példányban keltek el.

Március 28-án, 80 éves korában hunyt el Miroslav Ondříček világhírű cseh operatőr, aki Lindsay Anderson, Mike Nichols és Penny Marshall filmjeinek képi világát teremtette meg. Legfontosabb munkáit azonban Milos Forman oldalán forgatta (Egy szöszi szerelme, Tűz van, babám!, Hair, Amadeus, Valmont). Kétszer jelölték Oscar-díjra.

Mindössze 59 év adatott meg Pap Verának, aki április 9-én hunyt el hosszú betegséget követően. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész 36 éven át volt a Vígszínház tagja. Több mint 40 filmben és tévéjátékban szerepelt (A névtelen vár, Csapd le csacsi!, Dögkeselyű, Uram-isten, Roncs-film). Még főiskolásként kapta első főszerepét Gábor Pál Angi Vera című filmjében, amelyért 1980-ban a chicagói filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás díját.

Április 13-án hunyt el Günter Grass német író. Már első, 1959-es regénye, A bádogdob világsiker lett. A művet sokan obszcénnek minősítették ugyan, de többen vannak, akik a huszadik század egyik legjelentősebb regényének tartják. Két folytatása is készült (Macska és egér, Kutyaévek), így állt össze a Danzig-trilógia, Grass tisztelgése szülővárosa, a mai Gdansk előtt. 1999-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat.

B.B. King, „a blues királya” május 14-én, 89 évesen halt meg. Gyermekkorától zenélt, új rajongókat szerzett a bluesnak, és gitárosok generációira gyakorolt nagy hatást. Több mint hetven lemeze jelent meg, fénykorában évente 300-nál is több fellépést vállalt. Összesen 15 Grammy-díjat és Grammy-életműdíjat is kapott.

93 éves korában, június 7-én távozott az élők sorából Christopher Lee. A fiatalabbak Dooku grófként ismerték meg a Star Wars-szériában, Szarumánként A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógiában. Tim Burton több filmjében is szerepelt, köztük az Alice Csodaországban és Az Álmosvölgy legendája címűekben. Elnyerte a brit filmakadémia legrangosabb elismerését, a BAFTA-tagságot.

Június 29-én, életének 91-ik évében elhunyt Ladislav Chudík szlovák színházi és filmszínész, akit a magyar közönség leginkább a Kórház a város szélén című filmsorozat Sova doktoraként ismert. Élete egyik utolsó alakítását is ennek a sorozatnak a második folytatásában, a 2008-ban forgatott Kórház a város szélén – újabb sorsok című tévéfilmsorozatban nyújtotta.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"214225","attributes":{"alt":"","author":"TASR-felvétel","class":"media-image","height":"365","style":"width: 600px; height: 456px;","title":"Ladislav Chudík","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

75 éves korában, július 31-én hunyt el Sinkó László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. Diploma után a debreceni Csokonai Színházhoz, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1982-ben a magyar színházi életet felpezsdítő Katona József Színház alapító tagja volt. Számos filmben, tévéjátékban is szerepelt (Vivát, Benyovszky, Hajnali háztetők, Az új földesúr, A hídember).

Augusztus 25-én, 92 éves korában távozott közülünk Fejes Endre Kossuth-díjas író, akit Rozsdatemető című regénye tett híressé. Következő műve, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, amelyben egy megtörtént bűnesetet dolgozott fel, szintén hatalmas siker lett. Viktor, a „görög diplomata” történetéből zenés színpadi mű, sőt tévéfilm is született. Fejes a munkások, a kisemberek írója volt.

Életének 72. évében szeptember 8-án elhunyt Harangozó Teri táncdalénekes. Az 1965-ös Ki mit tud? felfedezettje volt, egy évvel később ő lett Magyarország első aranylemezese a Minden ember boldog akar lenni című dallal. 1968-ban és 1969-ben második helyen végzett a Táncdalfesztiválon, a Sose fájjon a fejed és a Szeretném bejárni a földet című dallal.

Október 6-án, 93 éves korában elhunyt Göncz Árpád író, műfordító, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke és legnépszerűbb politikusa. Alkotó művészként olyan drámák fűződnek nevéhez, mint a Mérleg, a Rácsok, a Magyar Médeia. Sarusok címmel regénye jelent meg. Az angol irodalom kiváló tolmácsolásáért 1989-ben a rangos Wheatland-díjjal tüntették ki.

Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költő 87 évesen halt meg december 2-án. Már első verseskötetéért (Szárnyas csikó, 1949) Baumgarten-díjjal jutalmazták. Huszonkét évesen megkapta a Kossuth-díjat. Az 1956-os események tragikus végkifejlete mélyen megrázta, depresszióba esett. Ezután tíz éven át nem tartottak igényt írásaira. 1965-től azonban sorra jelentek meg kötetei. Verseit tucatnyi nyelvre fordították le, 1973-ban másodszor is Kossuth-díjas lett. Egy alkalommal az irodalmi Nobel-díjra is felterjesztették.

December 15-én, életének 76. évében elhunyt Benkó Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, klarinétos, a világhírű Benkó Dixieland Band alapítója. Az együttes minden díjat elnyert, amit Magyarországon és külföldön kaphatott. Mintegy 1800 felvétele van, köztük legalább 500 örökzöld dallam.

A rock elpusztíthatatlan, a legendás rockerek azonban sajnos nem. December 28-án, hetvenéves korában meghalt Lemmy Kilmister, a brit Motörhead frontembere. A rák egyik ritka, különösen agresszív fajtája végzett vele, amelyet csupán két nappal azelőtt diagnosztizáltak nála. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?