Aki szereti az életet

PR-INTERJÚImmár harmadszor indul dél-szlovákiai turnéra. Miért tér vissza újra és újra?A Felvidék rendkívüli állomása hosszú pályámnak.

PR-INTERJÚ

Immár harmadszor indul dél-szlovákiai turnéra. Miért tér vissza újra és újra?

A Felvidék rendkívüli állomása hosszú pályámnak. Amikor néhány évvel ezelőtt megkeresett a Music Art koncertiroda vezetője, és meghívott egy felvidéki turnéra, óvatosan azt kérdeztem: eléggé ismer engem a felvidéki közönség ahhoz, hogy koncertezni induljak el ezen a vidéken? Ő azt válaszolta, hogy igen. Nos ezek után következett az első turném, amelyet sohasem fogok elfelejteni!.. Az a szeretet, lelkesedés, ünneplés, amelyben akkor részem volt, egyik legszebb fejezeteként kerül be pályám képzeletbeli naplójába! A közönség felállva énekelte a dalaimat, ami igencsak nagy öröm és megtiszteltetés. Azóta már harmadszorra indulok felvidéki turnéra, ezúttal 18 városba, községbe látogatunk el.

Egy előadóművész számára az is nagy elégtétel , ha mindig tud újítani és a régi ismert slágerei mellett gyakran jelentet meg új lemezt, mint most a Szeresd az életet! esetében.

1994 től minden páros esztendőben megjelenik egy új lemezem. Ez részben az imént említett közönség iránti tiszteletből, részben a saját magammal szembeni elvárásból születik. Ez az új lemez azért rendkíküli, mert az elmúlt két év alatt Magyarország nem kevesebb, mint kilenc ismert zeneszerzője és szövegírója keresett meg és ajándékozott meg több mint harminc dallal, hogy csak Kaszás Péter, Menyhárt János, Bradányi Iván és Miklós Tibor nevét említsem. Ezekböl választottam ki azokat, amelyeket magaménak éreztem, és úgy hangszereltem őket, hogy magamat tudjam adni e dalokban. Nem éri meglepetés a hallgatókat, hiszen a dalok hangulatukban hasonlítanakaz előzőekhez.

Tehetség, szerencse és a természete. Ezeket tarja a siker kulcsának?

Kétségtelen, hogy ezek a „kellékek” szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. Én hálás vagyok a sorsnak, hogy annak idején megadatott nekem a lehetőség, aamellyel éltem is. Próbáltam meghálálni a bizalmat, s úgy érzem, elég szépen sikerült. Egész pályám alatt volt egy erős meggyőződés bennem, hogy az én szakmámat csak alázattal lehet csinálni, ez vezérelt végig egész pályám alatt. Sokan hihetik, hogy ez a könnyűzenének keresztelt műfaj egy könnyű szakma, de ez egyáltalán nem így van! Tízéves koromban kezdtem el énekelni a kolozsvári román illetve magyar opera gyerekkorusában, és bizony hosszú utat kellett bejárnom ahhoz, hogy eljuthassak a siker kapujába, és hogy később be is léphessek azon. Még mindig vannak olyan új dolgok, amelyeket el lehet sajátítanom, és még az én koromban is –tovább lehet fejlődni .

Meglátszik-e könnyűzenei munkásságán, hogy operával és klasszikus zenével is foglalkozott?

Feltétlenül ! Ott sajátítottam el a helyes légzést, hangképzést, színpadi kiállást, előadásmódot. Úgy érzem, nagy hasznát vettem mindezeknek pályám során.

Annak idején letiltották az erdélyi színpadokról. Ezért disszidált?

Igen. Megtagadtam a Ceausescu rendszert éltető hazafias dalok tolmácsolását, és emiatt eltiltottak. De nemcsak ezért kényszerültem távozásra. Az erdélyi elnyomott nemzeti kissebbségi sors elviselhetetlenné tette az életemet. Harminchét éve szabad emberként alkothatok, turnézhatok és énekelhetem dalaimat a világ magyarjainak – ezt sohasem tudtam volna megtenni...

Sok tévé- és rádiócsatornagy kedvence. A Duna Kivánságkosarának rendszeres szereplője. Mi az üzenete új lemezének Stockholmtól New Yorkig, Ausztráliától a Felvidékig?

Az, hogy ne feledjük: így szétszaggatva is egy lelki haza gyermekei vagyunk, egymástól függő és egymásért felelős magyarok! Szeressük az életet , és próbáljuk megkeresni életünk folyamán azt, amit és szeretetnek nevezek. Nagy izgalommal várom a felvidéki koncertkörutat, és szeretettel látom a közönséget valamelyik állomásán!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?