Abbát és Queent is játszik a Jókai Fúvószenekar

Jóka |

<p>Országszerte ismert a Jókai Fúvószenekar. A közel két évtizede működő csoport sikert sikerre halmoz, fesztiválokon és nemzetközi találkozókon öregbíti a galántai járásbeli község hírnevét.</p>

A Jókai Fúvószenekar 1996-ban alakult. Lelkes János karnagy nyolc éve vette át a csoport vezetését. „Egy évvel később aranyminősítést nyertünk a magyarországi Móron. Nagy meglepetés volt ez a zenekarnak” – nyilatkozta lapunknak Lelkes János. A karnagy egy nagy múltú zenekar új ágaként jellemzi a jelenlegi zenekart. Évente több tucat hazai és külföldi fesztiválon és versenyen lépnek fel, rendszeresen szerepelnek a móri, győri, soproni és szigetszentmiklósi seregszemléken. A karnagy elmondta, a nemzetközi találkozókon megismerkedhetnek más zenekarokkal, új tapasztalatokat és kottákat szerezhetnek. Többségben fiatalok alkotják a tizennyolc tagú csoportot. Lelkes Jánostól megtudtuk, ez részben a színes repertoárnak köszönhető.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"184039","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]„Sokféle zenét játszunk. Nemcsak indulók, hanem operettek és filmzenék is szerepelnek a repertoárunkon. Abba- és Queen-számokat is megszólaltatunk. A fiatalok fogékonyak erre, örülnek, ha el tudják játszani a rádióban hallott zenéket. Folyamatosan nő a zenekar létszáma” – folytatta a karnagy. Hozzátette, hogy a filmzenék alapját is a fúvósok adják, nincs olyan filmzene, amelyben nem játszik fúvós. Jellemző, hogy egy koncert-fúvószenekar 45-50 tagból áll. Minél több a hangszer, annál színesebb a hangszín és a zenekar repertoárja. „Előfordul, hogy a fesztiválokon néhány ismerős zenész vagy zenetanár beül hozzánk zenélni” – mondta Lelkes János. A heti próbák mellett hétvégén zenetanár foglalkozik a fúvósnövendékekkel, minden zeneszerető kisdiákot várnak az órákra. A zenekar célja, hogy koncertminősítést szerezzen és a koncertfúvósként zenéljen. A zenekar az interneten is megtalálható Jókai Fúvós Zenekar/Dychový Súbor Jelka cím alatt.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"184040","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]Július 11-én különleges fesztivált szervez a fúvószenekar Jókán. A nemzetközi fesztiválra tizennégy szlovákiai, magyarországi és horvátországi zenekart várnak. A tervek szerint délelőtt a falu főterén masíroznak végig a fúvósok mazsorettekkel. Délben harangszókísérettel eljátsszák a Himnuszt és az Örömódát. Délután a Kis-Duna partján folytatódik a nagyszabású program. Legközelebb a Nyékvárkonyi Népdalkört mutatjuk be.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?