A vírusról gyereknyelven

dddd

„Van egy új szó, amit már biztosan hallottál. Hallhatod, hogy az emberek erről beszélnek, hallhatod a hírekben. Emiatt a szó miatt nem jársz iskolába. Emiatt van, hogy alig teheted ki a lábad a lakásból, hogy nem mehetsz át a barátaidhoz. Emiatt vannak otthon a felnőttek, akik vigyáznak rád.”

A koronavírus-járvány a gyerekek életét is átformálta. Egy kizárólag digitális formában megjelent, immár magyar nyelven is elérhető könyv segít nekik megérteni, mi zajlik körülöttük. A rajzokkal illusztrált, remek stílusban megírt könyv ingyenesen letölthető a Pagony kiadó honlapjáról (https://www.pagony.hu/resources/public).

A három szerző, Elizabeth Jenner, Kate Wilson és Nia Roberts a Nosy Crow nevű díjnyertes, független kis gyerekkönyvkiadó munkatársai. Orvosokkal, tanárokkal, pszichológusokkal konzultáltak a munka során, így a tartalom pontos, hiteles, a nyelvezet pedig az 5–10 éves gyerekek szintjéhez idomul. Fontos kérdésekre adnak könnyen befogadható válaszokat, anélkül, hogy félelmet keltenének a gyerekekben. Hogyan lehet elkapni ezt a vírust? Mi történik, ha valaki megfertőződik? Miért vannak zárva azok a helyek, ahová egyébként járni szoktunk? Miért nem szabad most találkozni a nagypapával, nagymamával? 

A gyerekeknek nem könnyű elmagyarázni a karantén okait. Mert akár akarjuk, akár nem, most hozzájuk is eljutnak olyan információk a koronavírus-járványról, amik összezavarják őket, vagy szorongást keltenek bennük. Ezen szorongás megszüntetésében is segíthet ez a szöveg, és persze segíthetnek Axel Scheffler, az egyik legnépszerűbb angol gyermekkönyv-illusztrátor kedves rajzai.
„A legtöbben, és ez különösen igaz a gyerekekre, szinte meg sem betegszenek, amikor elkapják a koronavírust. De akkor is ott vannak a kórokozók a szervezetükben, és véletlenül megfertőzhetnek másokat” – olvasható a könyv elején. Az információk adagolása tökéletes, a szerzők úgy építenek a korábban már ismertetett tényekre, mintha játékkockákból csinálnának tornyot. Kerülik a szellemeskedést, az erőltetett jópofizást, amiért külön jó pontot érdemelnek. Komolyan veszik a gyerekeket, akik cserébe talán az olyan, eddig bagatellnek tűnő dolgokra is jobban fognak figyelni ezentúl, mint a rendszeres, alapos kézmosás. Óhatatlanul felbukkan néhány fura, eddig sosem hallott kifejezés, ám a szerzők a lehető legegyszerűbb módon magyarázzák el ezeket.

„A testnek van egy csodálatos fegyvere a vírusok ellen: ezt úgy hívják, hogy ellenanyag. A vérsejtjeid ellenanyagot termelnek, ami felveszi a harcot a betolakodó vírusfajokkal. Az ellenanyag elfogja, lenyeli és elpusztítja a vírust, és a beteg máris jobban lesz. Mindannyiunk testében több mint tízmilliárd féle különböző ellenanyag van. Ez azt jelenti, hogy ebben a pillanatban is több különböző ellenanyag van benned, mint ahány ember él a földön. Majdnem mindenkinek elég egészséges a szervezete ahhoz, hogy legyőzze a koronavírust. De vannak, akiknek ez nehezebb, mert nem elég erős a testük. Ők azok, akik hetvenévesnél idősebbek, vagy már eleve van valamilyen betegségük, amitől gyengébbek.”
Az is megtudható a könyvből, mi mindenre nincsenek még válaszok. És kifejezetten nyugtató hatású mondatok is vannak benne, például az, hogy teljesen normális, ha a gyerek néha elszomorodik vagy unatkozik az otthoni karanténban. 

„Akikkel együtt élsz, néha valószínűleg pont ugyanígy érzik magukat, még akkor is, ha megpróbálják nem mutatni. A felnőtt vagy felnőttek, akik vigyáznak rád, ezenkívül lehet, hogy aggódnak is. Aggódhatnak a munkájuk miatt. Lehet, hogy nehéz megvenni azt a sok mindent, amire szükségetek van, és emiatt is aggódhatnak. Ha aggódsz, beszélj az aggodalmaidról egy felnőttel, aki vigyáz rád. Vagy beszélhetsz egy tanároddal vagy rokonoddal is telefonon, számítógépen vagy tableten.”
Van viszont egy hiányossága is a könyvnek: egyetlen szó sem esik benne a szájmaszkokról. Mintha nem is léteznének. Itt mutatkozik meg az egyes országokban hozott intézkedések közti különbség: míg nálunk kötelező a szájmaszk és ajánlott a védőkesztyű, a britek nem tartják ezt fontosnak. Legalábbis a kiadvány megjelenésének idején – néhány hete – még ez volt a helyzet. Ennek ellenére érdemes letölteni és megmutatni a gyerekeknek ezt a remek könyvecskét. Használjuk ki, hogy otthonosan mozognak a digitális világban, hogy szívesebben nézegetnek rajzokat és olvasnak szöveget a képernyőn, mint nyomtatásban. És tudatosítsuk, hogy nekik sem könnyű a négy fal között. „Ami most történik, mindenkinek furcsa. Mindenkinek az egész világon.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?