A Troilus és Cressida maori nyelven a bábeli Shakespeare-fesztiválon

London |

<p>A Troilus és Cressida maori nyelven felcsendülő változatával vette kezdetét a londoni Globe színház bábeli Shakespeare-fesztiválja: a Globe to Globe elnevezésű projekt keretében a drámaíró 37 színpadi művét 37 nyelven, különböző országokból érkező társulatok előadásában láthatja a közönség.</p>

A "világvállalkozás" - amelynek kezdetét a bárd április 23-i születésnapjához időzítették -, a londoni nyári olimpiához kapcsolódó nagyszabású kulturális seregszemle, a London 2012 Fesztivál keretén belül futó Shakespeare Világfesztivál része. 

A Globe to Globe során egyebek között a Hamlet litván, valamint a Cymbeline szudáni változatát is színpadra állítják. A brit fővárosban, a Temze-parti Shakespeare's Globe színházban A lóvá tett lovagok című komédia brit jelnyelvi verzióját is megismerheti a közönség. A Shakespeare rajongók emellett megtudhatják, hogy miként hangzanak a bárd szavai többek között törökül, görögül, albánul vagy éppen szuahéli nyelven. 

A június 9-éig futó fesztivál igazgatója, Tom Bird szerint Shakespeare darabjai a világ minden táján rendkívül népszerűek, és még ha idegen nyelven csendülnek is fel, az író "történetei, valamint karakterei mindannyiunk számára könnyen felismerhetők".

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?