A somorjai könyvtár sikeres Eu-projektje

Laboda

Könyvespolcok, székek, fotelek, egyedülálló rendezvények az olvasás népszerűsítésére, bibliobox s egy módszertani kiadvány. Mindezt a somorjai Zalabai Zsigmond Könyvtár abból az európai uniós nyertes projektjéből valósította meg, mely az Innovatív Könyvtári Megoldások, kreatív találkozási terek létrehozása (LibLab) nevet viselte.

Magát a mintegy 45 ezer eurós Partnerséget építünk projektet a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térrel társulva valósította meg, az elnyert összegből 20 ezer euró jutott az ismert és sikeresen működő somorjai városi könyvtárnak. Az Interreg Szlovákia Magyarország SK HU program támogatásának köszönhetően nemcsak szebb, hanem praktikusabb is lett a könyvtár, a már említett új polcok a könyvállomány gyarapítását teszik lehetővé, az új ülőalkamatosságok a rendszeres könyvtári író-olvasó találkozókon részt vevők kényelmét szolgálják, a bibliobox pedig ma már elengedhetetlen kelléke minden valamirevaló könyvtárnak: az épület előtti vasdobozba helyezhetők a kikölcsönzött könyvek, így ezek visszaadása nem kötődik a nyitva tartási időhöz: ebbe bármikor beletehetők a könyvek.

Ami még szóra érdemes: a felújítást több rendezvény is kísérte, részint Győrben, részint Somorján: a győriek egy szakmai workshopot s egy irodalmi fesztivált rendeztek, a somorjaiak rendhagyó workshopjára pedig a Pomlé szabadtéri színpadán került sor.

s

A somorjai forduló az irodalom és a művek népszerűsítésének jegyében telt: népes tinédzsercsapatnak szólt, az ő lelkes és aktív közreműködésükkel zajlott. A résztvevők a Corvin Mátyás Alapiskola felső tagozatos tanulói és a Madách Imre Gimnázium diákjai voltak. A résztvevők itt már csak azért is indokoltabb megnevezés a hallgatósággal vagy a nézőközönséggel ellentétben, mert ez a hallgató- és nézőközönség tényleg szívvel-lélekkel bekapcsolódott a programba. Amelyet a Zalabai Zsigmond Könyvtár három alkalmazottja, Lukács Erika, Németh Eleonóra és Pirk Ilona állított össze.

ds

Maga a program három egymást követő előadásból állt: az elsőben egy drámapedagógus, a másodikban egy slammer, végül egy zenekar szórakoztatta okítva a tanulókat. Sziklai Krisztina drámapedagógus mindenekelőtt azt hangsúlyozta, mennyire fontos az összetartás és az összetartozás, a felelősség vállalása, a becsületesség, az egyenesség, az árulás elítélése és az egymás iránti kölcsönös bizalom. Következett Laboda Róbert, aki a slam poetry lényegét próbálta összefogni, miközben persze előadott jó néhány saját művet is: slam poetrysat és „komoly” költeményt egyaránt. A nap utolsó programpontjaként Zsapka Attila és csapata lépett fel megzenésített versekkel s ahogy az ilyenkor dukál: gitárral, dobbal és szaxofonnal, s természetesen itt is a hallgatóság aktív részvételével. (csg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?