A múzeumok nem alszanak

<p>A Múzeumok éjszakája idei, kilencedik évfolyamába több mint 120 intézmény kapcsolódott be az ország kb. ötven városából. Ezek holnap meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat kiállításaikra és speciális programjaikra. A pozsonyi kínálatból szemezgetünk.</p>

TALLÓSI BÉLA

Minden kiállítóhely maga határozta meg, hogy éjszakába nyúlva meddig tart nyitva, valamint azt is, milyen kedvezményt (vagy akár ingyenes belépést) kínál a múzeumok ünnepén. Amikor is az egyes intézmények nemcsak állandó és időszaki kiállításaikkal várják a látogatókat, hanem olyan plusz programokat is kínálnak, amelyekkel a galériák és a múzeumok munkájába, a kulisszák mögé is betekinthetnek.

A Múzeumok éjszakájába bekapcsolódó pozsonyi intézmények ugyanazt a kedvezményes belépési lehetőséget kínálják, mint a korábbi években is. Elég megvenni a belépőt egy múzeumban (abban, amelyet a látogató a belépti díjjal támogatni kíván), s ugyanazzal a jeggyel sorba járható a többi múzeum és galéria. A belépőjegy nemcsak múzeumlátogatásra, hanem utazásra is jogosít. Ugyanis a múzeumjárók érvényes belépőjeggyel a Pozsonyi Tömegközlekedési Vállalat járatait holnap (május 18-án) 19 órától éjfélig ingyen vehetik igénybe. Mi több, a közlekedést az egyes helyszínek között megkönynyítik a „Noci múzeí a galérií” logóval ellátott történelmi kisvonatok, amelyek 11-től 22 óráig ingyen szállítják a múzeumlátogatókat. E járművek óránként közlekednek a Szlovák Nemzeti Múzeum Vajanský rakparti épületétől a Szlovák Nemzeti Galéria, a Szlovák Nemzeti Múzeum Žižka utcai épülete (itt van a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma is) és a pozsonyi vár útvonalon.

S ha már a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumánál járunk, a Múzeumok éjszakáján a Brämer-kúriában délelőtt 11-től este 10-ig ingyenes tárlatvezetéssel megtekinthető a Magyarok Szlovákiában című állandó kiállítás, valamint a Gömör és Kishont Kincsestára – válogatás a 130 éves rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményéből című időszaki kiállítás (melyet lentebb részletesen ismertetünk). Ezenkívül az érdeklődők megnézhetik az alsósztregovai Madách-kastély felújítását bemutató dokumentumfilmet. Szklabonyán a múzeumhoz tartozó Mikszáth Kálmán Emlékház ugyancsak este 10-ig látogatható. Itt is megnézhető az állandó kiállítás, ezenkívül a szakemberek különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a gyerekeket, a felnőtteket pedig szklabonyai irodalmi sétán kísérik végig.

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Galériába annak is érdemes ellátogatnia, aki kíváncsi arra, hogyan néz majd ki az intézmény a renoválása után. Ezt egy háromméteres maketten lehet tanulmányozni, s a galéria felújításának kérdéskörét érintő legkomplexebb előadást lehet majd végigkövetni. Ezen a napon ún. „kurátori falatkákat” is kínál a nemzeti galéria: egyes kurátorai egy-egy kiválasztott művet vagy műtárgycsoportot mutatnak be húsz percben. A „falatkák”, vagyis az előadások 14-től 20 óráig tartanak, s félóránként kezdődnek (minden fél és egész órában). Ezek közül a 15 órára tervezett bemutatót ajánljuk, Katarína Beňová Mednyánszky gyerekkorának varázsa címmel a művész gyerekkori rajzainak kollekciójával ismerteti meg az érdeklődőket.

Aki a nemzeti galéria időszaki tárlataira kíváncsi, az az Esterházy-palotában megnézheti Az idill és a dráma között című naiv művészeti kiállítást, amely azért érdekes, mert a naiv művészeti anyagot neves profi művészek munkáival együtt mutatják be – ezáltal összevethető a kétfajta művészi megnyilvánulás. Emellé egy fotókiállítást is kaphat a látogató, Viliam Malík retrospektív tárlatát. Viliam Malík képeivel a fejlődő, az új felé forduló mindennapi élet mozdulatait kozmikus térben erősíti fel.

A Pozsonyi Városi Galéria Mirbach-palotában látható sikeres kiállításával, A művészet kincsei – a szecesszió című tárlattal várja a közönséget. A szecessziós anyagot, amely fő helyen Alfons Mucha munkáiból nyújt válogatást, s amelyben Mednyánszky László nagyméretű festményeiből is megcsodálható néhány, a márciusi megnyitó óta több mint húszezren látták.

Az egyes múzeumok nyitva tartási ideje és a Múzeumok éjszakájára összeállított részletes programja megtalálható a www.nocmuzei.sk honlapon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?