A Múzeumok éjszakáján

<p>Több mint ötven város múzeumai és galériái kapcsolódtak be idén a Múzeumok éjszakája nevű kezdeményezésbe, amelyet kilencedik alkalommal rendeztek meg hazánkban. A kiállítóhelyek rendkívüli nyitvatartási idővel és szórakoztató kísérőprogramokkal készütek.</p>

JUHÁSZ KATALIN

Országos szinten több mint 120 kisebb-nagyobb múzeumba és galériába lehetett jelképes áron, illetve teljesen ingyen belépni múlt szombaton, május 18-án, a múzeumi világnapon.

Mi Pozsonyban néztünk körül, ahol a legtöbb a látnivaló és a turista. A külföldiek zöme nem tudta, hogy ezen a napon elég egy helyen jegyet venniük, és az a jegy érvényes az összes többi kiállítóhelyen. Mivel e ritka lehetőséget csak szlovák nyelvű plakátok hirdették, a pénztárosok pedig nem mindenütt rabolták a turisták idejét tájékoztatással, itt-ott igyekeztünk figyelmeztetni erre az egyszeri belépőjegyért sorakozó külföldieket. A napfényes, nyári délután a helyieket is a belvárosba csalogatta. Találkoztunk olyan pozsonyiakkal, akik most először másztak fel a régi városháza tornyába, vagy először néztek be egy-egy múeumba. Számadatok még nem állnak rendelkezésünkre, de a tömeg láttán megkockáztatjuk, hogy több kiállítóhely havi, sőt talán éves rekordot is döntött a napi látogatók számát illetően. Napközben a legkisebbeket több helyen kézműves programokkal kényeztették, este pedig néhány múzeumban DJ-k pakolták a lemezeket, ami jó ötletnek bizonyult. A zenével odavonzott fiatalok egy része ugyanis a tárlatokat is megnézte.

Ez a kezdeményezés Franciaországból indult. Célja, hogy a múzeumok ne csupán őrizzék és gondozzák a gyűjteményeket, hanem közkinccsé tegyék azok számára is, akik ritkán toppannak be egy ilyen intézménybe. A kínálatot böngészve örömmel konstatáltam, hogy a legtöbb helyen igyekeznek haladni a korral. Rájöttek, hogy nem elég kitenni a tárgyakat a vitrinbe és egy fénymásolt lapon információkat mellékelni hozzájuk. Érdekesen kell prezentálni a látnivalókat, színes brosúrákat osztogatni, frissíteni a szuvenírbolt kínálatát, a büfén, illemhelyeken keresztül a gyermekprogramokig sok olyan dolgot is fejleszteni kell, ami nem függ össze szorosan a kiállításokkal. Úgy tűnik, a jó ötletek ragadósak: ma már nemcsak ingyenes idegenvezetéssel várják a látogatókat, hanem leviszik őket a restaurátorműhelybe, koncerteket rendeznek a vitrinek között. A gyerekek, a jövő múzeumlátogatói pedig valósággal tobzódhatnak az élményekben. Néhány galériában ezen a napon maguk a kiállító művészek kalauzolták a látogatókat, válaszoltak a kérdésekre. És mivel az alkotó ebben a szakmában ritkán találkozik a befogadóval, mindkét fél elégedett lehetett...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?