A ma és a holnap közönsége

Van idő, tér, helyzet, amikor színpadra állni és játszani, valamint színházba járni is politikai tettnek számít. Van, amikor elsősorban művészi értékekről beszélünk. Van, hogy társasági eseményről. De mennyire fontos ma a színház? Ezt mindenkinek személyesen, saját kulturális igényeit ismerve kell eldöntenie.

Jelenet a március 15-én megnyílt Nemzeti Színház Az ember tragédiája című előadásábólDömötör Ede felvételeMi a színházi világnap alkalmából néhány fiatal, húszas éveik végén, harmincas éveik elején járó humán értelmiségit kérdeztünk a színházzal kapcsolatos szokásairól, attitűdjeiről. Mindannyiukban közös, hogy pillanatnyilag földrajzilag színházközelben – Pozsonyban – élnek. S mondhatnánk azt is: ők a ma és a holnap közönsége.

Lúcia angoltanár: „Színházba általában a barátaimmal vagy a családommal megyek. Ebből a szempontból a színház részben számomra is társadalmi esemény, de persze esztétikum is. Magam körül azt látom, hogy sokak számára színházba járni elsősorban társadalmi presztízs kérdése – megmutatom magam, elmondhatom, hogy láttam ezt vagy azt az előadást. Én az előadásokat nem véletlenszerűen választom ki. Elsősorban a darab témája érdekel, fontos a szerző, s nem mindegy az sem, ki játszik benne. Sajnos, bármennyire igényelném is a színházat, hét közben egyáltalán nincs rá időm, hétvégén is alig.” Lúcia egyik legnagyobb színházi élménye Liverpoolhoz kapcsolódik. „Ott láttam a Jézus Krisztus Szupersztárt. Kitűnő a zene, s nagyon élveztem, ahogy a klasszikus bibliai történetet ötvözték a modern korral, ahogy összekapcsolódott a jelen dekadenciája a hit fontosságával. A színpad számomra a lelki higiénia fontos eleme: állandó stresszben élek, alig változó taposómalomban, s egy-egy jó előadás segít abban, hogy az agyam kevésbé használt részeit is megmozgassam olykor, s eközben ki is kapcsolódjam.”

Iván, aki egy kulturális intézmény munkatársa, az anyagiak miatt nem jár sűrűn színházba. „Régebben egy vidéki városban tanítottam, az iskolában megszerveztük a színházlátogatásokat. A kollégákkal megbeszéltük a látottakat – így van értelme, ha az élményeket meg lehet osztani. A pozsonyi árak mellett meggondolom, mit, mikor, hol, mennyiért. Persze ha jó az előadás, az ember megveszi a drágább jegyet is, mondjuk félévente egyszer. Akkor élvezek igazán egy előadást, ha azonosulni tudok a problémával. Hiszen a néző nemcsak a színészeket elemzi, hanem a saját gondolatait, érzéseit, élményeit is – számomra ebben van a színház specifikuma. A színház a máról, a mának szól. Nem zavar az sem, ha politikáról, társadalmi kérdésekről beszél – ha felmutat, és nem kiszolgál.”

A tolmács-fordítóként dolgozó Andrea arra panaszkodik, hogy kulturális igényei teljességgel kielégítetlenek. „Ha kultúra, akkor elsősorban könyv, másodsorban film, de az is inkább a tévén keresztül. Fél éve élek Pozsonyban, sokszor estig dolgozom, ha nem, akkor tanulok. A szülőfalumban a távolság volt a gond: vagy Pozsonyba, vagy Komáromba ment az ember színházba, de a környezetemben kevesen voltak, akiknek hasonló igényeik lettek volna, és mondjuk autójuk is volt. Színházba pedig nem busszal jár az ember. A színházban számomra elsősorban a légköre a vonzó, valamint a személyes kontaktus. Nagyon kevés dolog van, amit a színházban ne tudnék élvezni. Az sem gond, ha egyedül megyek el egy előadásra, mert amit megmozdít bennem, az az én élményem, s nem mindig van kedvem megosztani valakivel.”

Szilviának a színházról először egy kedves történetet jut az eszébe. Promócióján a barátai egy bögrével lepték meg, melyre rámásoltatták az egyik fiatal hazai magyar színművész fotóját. (Lehet találgatni!) Köztudott ugyanis, hogy Szilvia romantikus, plátói érzelmeket táplál az illető iránt. „Nem kell félreérteni, a színpadon csodálom. Futólag személyesen is ismerjük egymást, civilben is jó pasi, de a kettő mégsem ugyanaz. Egy-egy jó szerepben egészen máshogy hat rám.” Ha ezek után azt gondolnánk, Szilvia a megszállott rajongók elszántságával követi nyomon „választottja” pályáját, időt, pénzt nem kímélve, tévednénk. „Képzeld el, kezdő közalkalmazottként mennyit keresek. Délután és este jön a második, a harmadik műszak. És mindezekkel együtt is gyakran álmodom arról, hogy a híd alatt ébredek. Szóval se időm, se pénzem a színházra. Azaz mégis: Pozsonyban leggyakrabban a színművészetisek előadásaira járok, ők ugyanis a nézőktől csak szimbolikus összeget kérnek. Egy-egy húszas még csak akad, de mondjuk egy 200-300 koronás színházjegy az egész havi költségvetésemet felborítaná. Nem beszélve arról, hogy szeretem a főiskolás előadásokat: kevés pénzt tudnak egy-egy bemutatóba ölni, így aztán amit csak lehet, személyes varázzsal, tehetséggel pótolnak. Egyébként arra törekszem, hogy legalább havonta egyszer eljussak színházba. Hála az égnek, a barátaim, akik megtehetik, néha szintén meghívnak egy-egy előadásra.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?