A közös éneklés, az együttlét öröme

Rozsnyó. A vadonatúj Kereskedelmi és Kulturális Központ színháztermében hazai és magyarországi kórusok adtak egymásnak randevút a napokban a városban. Az ünnepség az évek óta megosztott helyi magyarságot is összehozta egy estére.

Rozsnyó. A vadonatúj Kereskedelmi és Kulturális Központ színháztermében hazai és magyarországi kórusok adtak egymásnak randevút a napokban a városban. Az ünnepség az évek óta megosztott helyi magyarságot is összehozta egy estére.

A Csemadok rozsnyói területi választmánya tavaly szervezett először kórustalálkozót, amelyen hat énekkar lépett közönség elé: a pelsőcieken kívül több magyarországi csoport is elfogadta a szervezők meghívását.

„A kórus, a közös éneklés közösségformáló erőt is jelent, amit csak tetéz az együttlét öröme” – nyitotta meg az estet Tóth Sándor, a Csemadok rozsnyói területi választmányának elnöke. Az idei találkozó mottójául egy Illyés Gyula-idézetet választottak – „Karmester, nem csak ezt a kart vezényeld, hanem ezt a népet, a magyart!” –, s Kardos Ferenc, Rozsnyó város polgármestere is azt emelte ki, hogy az ilyen találkozók ünnepet adnak a lelkünknek, amelyekre óhatatlanul szükség van a szürke hétköznapok mellett.

Az első fellépő a Rozsnyói Református Alapiskola kórusa volt, amely 1997-ben alakult, s repertoárjában főleg népdalok szerepelnek. Gyakran vesznek részt iskolai ünnepélyeken, egyházi rendezvényeken, évente részesei az Édesanyám rózsafája című járási fesztiválnak. A kórus Máté Dénes vezényletével ismert dalokat szólaltatott meg, Nyéky Emese fuvolakíséretével. Az est másik gyerekkórusa Budapestről érkezett, a Szent István Általános Iskolából. A kórus elsődleges feladatának a templomokban – elsősorban a Szent István Bazilikában – való liturgikus szolgálatot tekinti, s rendszeresen énekelnek miséken. Több alkalommal is felléptek már az Éneklő Ifjúság koncertjein, valamint a balatonfüredi Pünkösdi ének nemzetközi gyermekkórus-találkozón. Rozsnyón Kocsis Csaba vezényletével elsősorban természetesen egyházi énekeket szólaltattak meg, de elhangzott Járdányi Pál és Balázs Árpád egy-egy műve is.

Őket a berzétei és kőrisi asszonyokból és férfiakból álló Berkő vegyes kórus követte, amely hat éve alakult Écsi Györgyi vezetésével. Tavaly ők képviselték a felvidéki magyarokat Göncön, a Magyar Reformátusok Világtalálkozóján, s két éve megjelent az első hanghordozójuk is. Az idén lát napvilágot a második, ennek anyagából adtak ízelítőt Écsi Judit vezényletével. Hallhattuk Ecsedy Aladár Szentlélek jövel, Decker Időnk fut zúgva, Bach Jézus vigasságom című szerzeményeit, vaéamint egy héber kánont és egy zsoltárfeldolgozást is (Úr Jézus nézz le rám).

A besztercebányai Collegium Cantus 1985-ben alakult női karként, 1990-től vegyes karként működik. Számos külföldi fesztiválon szerepeltek már, jártak Csehország több városában, Magyarországon, Svédországban, Szlovéniában, Szerbiában és Svájcban is. Több bronz-, ezüst-, és aranyfokozatuk is van. A repertoárjukban klasszikus egyházi énekek, népdalok, szlovák nemzeti és hazafias énekek, valamint spirituálék szerepelnek, s Rozsnyón ezekből hallhattunk egyveleget. Az együttest, amelynek műsorát többször szakította meg vastaps, Hanka Kováčová vezényelte.

Vastaps kísérte a füleki Pro Cultura férfikar fellépését is. A kórus Szlovákia egyetlen magyar ajkú amatőr férfikórusa, amely 2000-ben ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját. Háromszor kaptak aranykoszorús minősítést, s két ízben érdemelték ki a zsűri dícséretét. Két finn népdalfeldolgozást, Kodály Felszállott a páváját, Nieland Magnificatját és Volf Péter Ave Mariáját adták elő Fehér Miklós vezényletével.

A szünet után a somorjai Híd vegyes kar következett, amely 1972 óta működik, s az éneklés mellett fontosnak tartják a kapcsolatteremtést is, ahogy azt nevük is mutatja. Repertoárjukból hallhattunk közel félórás összeállítást. A kassai Csermely Kórust 1973-ban alapította Havasi József, aki a mai napig az együttes karnagya. Számos hazai és külföldi fesztiválon vettek részt, s 1975-ben Pozsonyban a XII. Pozsonyi Zenei Ünnepségen elnyerték a Szlovák Zenei Alap díját. Háromszor győztek a Kodály Napokon is, s arra is büszkék, hogy olyan egyéniségek tisztelték meg őket fellépésükkel, mint Pitti Katalin, Rajter Lajos vagy Vass Lajos. A kórus a kassai Premontrei tamplom kórusaként is működik. 1999-től évente megrendezi a kassai Művészetek Házában a Csermely kórus és vendégei című újévi hangversenyt, s 2000 novemberétől a Kárpát-Eurorégió őszi fesztiválját is. Jövőre ünnepi hangversennyel emlékeznek fennállásuk harmincadik évfordulójára.

Két magyarországi csoport zárta a második kórustalálkozót. A ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium lánykara hétszer nyerte el az Év kórusa címet, s dalai gyakran hallhatók a Magyar Rádióban is. A csoport gondosan összeállított műsorral lépett közönség elé, s Orbán György, Verdi, Kodály, Karai József egy-egy kórusművét adta elő Soltészné Lédeczi Judit vezényletével. A műsorukból kiemelkedett Caccini Ave Mariája, valamint az Amoring Graee című szerzemény.

Az est utolsó fellépője a tavalyi találkozón is szerepelt Szerencsi Cukorgyár Rt. Férfikara volt. A mese szép című szerzeménnyel el is ringatták a találkozó közönségét.

Hadd említsem meg a műsorvezetőt (Tóth Gábor), aki ezúttal tényleg komoly szerepet kapott, s aki képes volt hibátlanul, nagy élvezettel levezetni a kora éjszakába nyúló estét. Ritkán találkozni manapság ilyen jól előkészített és megszervezett rendezvénnyel, amely talán nem csak nekünk, de a rozsnyóiaknak is erőt ad a folytatáshoz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?