101 éve kezdték az első ásatást Méhiben

Méhi/Rimaszombat |

<p>Érdekes kiállítás nyílt meg a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. Százegy évvel ezelőtt kezdték meg Méhi község határában a megye első szervezett régészeti feltárását.</p>

Az első kutatást Hűvössy Lajos és Loysch Ödön végezte a Halomszer dűlőben, ahol egy vaskori halomsírt ástak ki.

Méhi a későbbiekben sem kerülte el a régészek figyelmét, a település határában európai jelentőségű leleteket tártak fel, ilyenek például a rézkorból, a Badeni kultúra népének korából származó, a hamvasztásos halotti rítust megőrző antropomorf urnák, amelyekhez hasonlót legközelebb a törökországi Anatólia tartományban találtak. Ezeket a pártalan leleteket még 1982-ben B. Kovács István tárta fel. A Méhi környéki terep a Szlovák Archeológiai Intézet sok munkatársát Gömörbe csábította már, többek közt Dušan Čaplovič miniszterelnök-helyettes is dolgozott itt régészként, de meg kell említeni a bronzkor szlovákiai kutatásának kiválóságát, Václav Furmánekot is, aki szintén számos ásatási szezonban vezette a munkát Méhiben. A kutatások emlékét egy kiadvány is őrzi, ennek bemutatására május közepén került sor a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. A kiállítás megnyitóján és a kiadvány bemutatásán Dušan Čaplovič is részt vett, ezen a napon Rimaszombatba és Méhibe látogatott a szlovákiai régész szakmaszínejava.
Kiállítás is megtekinthető még idén június végéig erről a témáról. Botoš Alexander, a rimaszombati múzeum régésze kiváló érzékkel a legérdekesebb és leglátványosabb darabokat válogatta ki a gyűjteményből. A tárlat időszámításunk előtt közel ötezer évvel ezelőtti időktől, egészen a neolitikumtól kezdve a tizenhetedik századig mutatja be Méhi régészeti emlékeit és beszámol az elmúlt évszázad régészeti kutatásairól is.
Kosztúr Tibor, Méhi polgármestere szerint érdemes lenne tovább folytatni a feltárást és meg kellene fontolni egy régészeti skanzen létesítésének lehetőségét is. Nem lenne kivitelezhetetlen a Kassa melletti Alsómislyén már jól bevált és ahhoz hasonló, a régészeti turizmusra alapuló idegenforgalom elindítása sem. Kosztúr Tibor, Méhi polgármestere lát fantáziát a kínálkozó lehetőségekben, de egy ilyen elképzelés természetesen pénzfüggő, amire a falu saját anyagi forrásaiból nem lenne képes. A régészeti kutatást végző szakemberekkel már beszélgettek az ötlet megvalósíthatóságáról, elképzelhető egy uniós pályázat benyújtása is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?