Külföld

Washington kész előfeltételek nélkül tárgyalni Iránnal

Washington | Az Egyesült Államok kész tárgyalni Iránnal, hogy enyhüljön köztük a feszültség anélkül, hogy előfeltételeket szabna a perzsa ország atomprogramját illetően - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap Svájcban.
MTI

2019. június 2. 16:33

Ez az első alkalom, hogy a Trump kormányzat ilyen egyértelműen kimondta, hogy kész előfeltételek nélkül tárgyalóasztalhoz ülni Iránnal.

Az Egyesült Államok több mint egy éve lépett az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodásból, és azóta súlyos gazdasági szankciókkal, valamint a diplomáciai és katonai nyomás fokozásával próbálja elérni egy új egyezmény megkötését.

Pompeo hozzátette, hogy Washington továbbra is megpróbálja rábírni Iránt destabilizáló közel-keleti politikájának megváltoztatására.

Haszan Róháni iráni elnök szombaton azt mondta, hogy országa hajlandó tárgyalni az Egyesült Államokkal, ha az tiszteletet mutat iránta, ám kényszeríteni nem lehet a megbeszélésre.

Az amerikai külügyminiszter a svájci Bellinzona városában találkozott az alpesi ország külügyminiszterével, Ignazio Cassisszal, akivel az iráni problémáról tárgyalt.

Cassis szavai szerint a helyzet rendkívül feszült, és Svájc természetesen azon van, hogy ne eszkalálódjon, ne torkoljon erőszakba. "Mindkét fél jelenleg fokozza nyomását a másikra, ami aggaszt minket" - fogalmazott a svájci külügyminiszter.

Svájc képviseli Iránban az Egyesült Államok érdekeit és korábban közvetítő is volt Washington és Teherán között. Pompeo megköszönte az alpesi országnak a törődést az Iránban bebörtönzött amerikai állampolgárokkal, és hozzátette: Washington kedvezően értékelné, ha Irán legalább hét amerikait elengedne.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

A filozófia kiszólt hozzám

Köpni-nyelni nem tudunk a Macskák előzetesétől

Remegéseiről is beszélt Merkel a nyári sajtóértekezletén

Megbírságoltak egy turistát Olaszországban, mert függőágyat feszített ki két fa közé

Visszatért a Föld légkörébe és megsemmisült Kína űrlaboratóriuma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?