Külföld

Újraválasztották Michael D. Higgins ír elnököt

Dublin | Jelentős többséggel újraválasztották Michael D. Higgins ír államfőt a szombat este közölt hivatalos eredmények szerint. A 77 éves politikus hivatalos választási győzelmét, s ezzel újabb hétéves megbízatását a jórészt ceremoniális tisztségre a dublini várban jelentették be szombaton este.
MTI

2018. október 28. 08:17

- TASR-felvétel

Higgins a pénteki elnökválasztáson az 1,4 millió leadott szavazat 56 százalékát, vagyis több mint 800 ezer voksot szerzett meg az RTE közszolgálati televízió szerint.

Az írek a remény, s nem a félelmek, illetve a megosztottság kihasználása mellett döntöttek - mondta nagy tapsvihar közepette a 2011 óta hivatalban lévő politikus. "Az egész nép elnöke leszek, azoké, akik rám szavaztak, és azoké is akik nem" - emelte ki Higgins.

Leo Varadkar kormányfő, aki a hivatalban lévő elnököt támogatta a kampány során, a Twitteren gratulált Higginsnek választási győzelméhez.

A 77 éves munkáspárti, de a választáson függetlenként induló Higgins mellett az államfői tisztségért öten versengtek. Második helyen a voksok 23 százalékával Peter Casey üzletember végzett.

Az elnökválasztással egy időben tartott népszavazáson az istenkáromlás alkotmányos tilalmának eltörlése mellett döntöttek jelentős többséggel a szavazópolgárok. Az RTE szerint a voksolók 65 százaléka támogatta 35 százalék ellenében a blaszfémiát tiltó rendelkezések eltörlését.

Sokan azonban feleslegesnek és költségesnek ítélték a referendum megtartását, mivel hogy 1855 óta senkit sem vontak törvényi eljárás alá istenkáromlás vádjával, noha a jogszabályok szerint akár 25 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabhatnak érte.

Az egykor mélyen vallásos Írországban az elmúlt években engedélyezték az azonos neműek házasságkötését és eltörölték az abortusz tilalmát.

A választói résztvétel alig 44 százalékos volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Idén a hazai akácmézből is kevesebb lesz a piacon

A Dunaszerdahelyi járásban a legbiztatóbbak a beiratkozási eredmények

Könnyíteni kellett a nagyon rossz állapotú Vág-híd terhelésén

Részeg kocsisokat füleltek le Hetényen

Frissítve

Kigyulladt a pozsonyi POLUS melleti épület (VIDEÓ+GALÉRIA)

Az ellenzék szégyenteljesnek nevezte az alkotmánybíró-választás eredményét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?