Újraszámolják a Budapest főpolgármesterére leadott érvénytelen szavazatokat

Karácsony Gergely

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le – írja a Telex.

A választás során 76-szor annyi érvénytelen szavazat volt Budapesten, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség, és az LMP és a kormánypártok által támogatott jelölt ezért is fellebbezett szerda délután.

A bizottság 12:4 arányban döntött arról, hogy elrendelik a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását, valamint az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását.

A választás estéjén szinte végig olyan szoros volt a verseny, hogy Vitézy már akkor azt mondta, hogy újraszámolják majd a szavazatokat. Miután Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, Vitézy bejelentette, hogy megfellebbezik a nem jogerős eredményt.

Ez azonban nem olyan egyszerű, nem elég pusztán megkérni az NVI-t, hogy számolják már újra a szavazatokat. Ilyenkor konkrét szabálytalanságot kell jelezni, amit utána bizonyítani is kell, és ezt vizsgálva dönt a bizottság, hogy szükség van-e az összes szavazat vagy csak egyes szavazókörökben leadott szavazatok újraszámolására, esetleg az érvénytelen szavazatok átnézésére, vagy új szavazást kell kiírni – magyarázza a Telex.

Vitézy szerdán egy vaskos mappával a kezében érkezett a Fővárosi Választási Irodához, mégpedig egyrészt azért, mert szerinte nem volt egységes fővárosi eljárásrend Szentkirályi Alexandra választólapról való lehúzására, így volt olyan kerület, ahol alig láthatóan húzták ki a nevét, másrészt azért, mert szerinte sok érvényes szavazatot érvénytelennek számoltak. Ezt arra alapozza, hogy nem volt egyértelmű erről az NVI kézikönyve, és nem fejtette ki kellő alapossággal, hogy ha valaki Szentkirályi Alexandra ÉS bármelyik másik jelölt neve mellé x-et húz, akkor az a versenyben lévő jelöltre leadott szavazatnak számít. Vitézyék szerint az ilyen szavazólapokat számolhatták sok helyen érvénytelennek.

(Telex)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?