Külföld

Túl öregek a gépek, megtagadták a repülést a bolgár vadászpilóták

Szófia | Megtagadták kedden a gyakorlórepülés végrehajtását a dél-bolgár Graf Ignatievo nevű légi bázis vadászpilótái, mert indoklásuk szerint "pszichológiailag alkalmatlannak" érzik magukat arra, hogy a "meglehetősen elavult" MiG-29-es repülőgépeken gyakorlatozzanak - közölte Atanasz Zaprjanov bolgár védelmi miniszterhelyettes kedden.
MTI

2017. október 24. 18:46

Zaprjanov elmondása szerint az említett pilóták döntésüket azzal indokolták, hogy nem érzik magukat biztonságban a szovjet eredetű vadászrepülőgépek fedélzetén.

A 2004 óta NATO-tag Bulgária légi flottájának elöregedése miatt tavaly nyáron úgy döntött, hogy nyolc új vagy használt harci repülőgépet vásárol, legfeljebb 770 millió euróért.

A bolgár vezetés azonban még nem döntötte el, hogy milyen harci gépeket vásárol: miközben az előző kormány az év elején a svéd Gripen vadászgép mellett döntött, addig az új, konzervatív vezetés újraindította az ügyet, hogy megvizsgálja az amerikai F-16-os vadászbombázókra és az Eurofighter típusú vadászgépekre kapott ajánlatokat. Kraszimir Karakacsanov bolgár védelmi miniszter ezenkívül 17 MiG-29-es és mintegy 25 - szintén szovjet eredetű - Szu-25-ös vadászrepülőgép felújítását kérte.

A bolgár légierő nemrég tíz, használt MiG-29 repülőgép motorjához jutott hozzá. Nyolc motor azonban még leltárban van, a papírjaik alapján ugyanis nem állapítható meg, hogy mikor készültek, és az sem, hogy hány órát használták korábban őket.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?