Külföld

Temeti Merkelt a német sajtó egy része

Berlin | Az Angela Merkel kancellár vezette CDU az Alternatíva Németországnak (AfD) menekültellenes párt mögött végzett a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választáson. A legkisebb és legszegényebb német tartományról van szó, a lengyel határ mentén.
MTI

2016. szeptember 5. 09:31

A még nem végleges eredmény alapján a szociáldemokrata párt (SPD) végezhet a szavazatok 30,4 százalékával, ami 5,2 százalékpontos csökkenés a 2011-ben tartott Landtag-választáson elért eredményhez képest.

Második a 2013-ban alapított AfD 21,2 százalékkal. A párt így a kilencedik tartományi törvényhozásba kerül be a 16 tartományból álló Németországban.

A harmadik Merkel CDU-ja 19,3 százalékkal, ez 3,7 százalékpontos csökkenés 2011-hez képest. A negyedik helyre a Baloldal került a 12,8 százalékkal az egykori NDK területén fekvő tartományban. A keletnémet állampárt utódszervezete és nyugati baloldali tömörülések egyesülésével alakult párt támogatottsága csökkent a legnagyobb mértékben, eredménye 5,6 százalékponttal marad el a 2011-es 18,4 százaléktól.

A Zöldek részeredménye 4,7 százalék, valószínűleg búcsúznak a Landtagból. Mecklenburg-Elő-Pomeránia lehet az első tartomány, ahol a Zöldek nincsenek jelen a törvényhozásban. Várhatóan kiesik a Landtagból a neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is, amely a szavazatok 3,1 százalékát szerezte, elmaradva a 2011-es 6 százaléktól.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"245590","attributes":{"alt":"","author":"SITA/AP-felvétel","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A vezető lapok első kommentárjai Angela Merkel kudarcát és az AfD sikerét emelik ki. A Die Welt konzervatív lap azt írta, hogy Merkel ellenfelei előjönnek a fedezékből. A Spiegel A tiltakozó szavazók győzelme címmel közölt elemzést, amely szerint a szavazás iránymutató, azt jelzi, hogy a választók megbüntetik a néppártokat – a CDU-t és az SPD-t –, az AfD pedig végleg megveti a lábán az ország keleti részén, az egykori NDK területén. A CDU számára az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv valósult meg, és az eredmény még akkor is összeomlást jelent, hogy Mecklenburg-Elő-Pomeránia a maga 1,33 milliós választásra jogosult polgárával nemigen számít a szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson.

A liberális Der Tagesspiegel Angela Merkel kancellárságának vége? címmel közölt kommentárt, amely szerint a félelem a tavalyi menekülthullám megismétlődésétől az AfD-hez tereli az embereket. Így a 2017 szeptemberében tartandó Bundestag-választásig az lehet az egyik legfőbb politikai kérdés, hogy meg tudja-e akadályozni Angela Merkel menedékkérők újabb tömegeinek beáramlását. Ha ez nem sikerül, kancellárságának még a választás előtt vége lesz – jósolja a berlini lap.

A baloldali Berliner Zeitung szerint a kezdetben az euróövezeti válság berlini kormányzati kezelésével való elégedetlenségre építő AfD tavaly ügyesen váltott, most már nem az euró a témája, választóit egyes egyedül az idegenektől való félelemmel mozgósítja.

Az AfD szavazói „nem is egy valóban létező pártra szavaznak, hanem a tiltakozást választják és egy hangulatot”, hiszen az AfD ideális felületet kínál a düh, a csüggedtség, a háttérbe szorítottság érzete, és mindenekelőtt a félelem kivetítésére” – írta a Berliner Zeitung.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?