Külföld
Képarchívum - TASR/AP-felvétel

Szíria - Elindultak a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértői Dúmába

MTI

2018. április 21. 16:57

Dúma | Elindultak szombaton a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői Dúmába - közölte az orosz külügyminisztérium. Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be.

A szakértők már egy hete a szíriai fővárosban várakoztak. Az ENSZ kedden biztonsági ellenőröket küldött a Damaszkusztól nem messzi Dúmába, hogy felmérjék, megkezdheti-e a csoport a vizsgálatot, de mivel lövések dördültek, és a körülmények nem tűntek biztonságosnak - az OPCW szerint rálőttek az előreküldött biztonsági csoport tagjaira -, a szakértők egészen eddig nem kelhettek útra.
 

2018. április 18. 14:37

Rálőttek Dúmában az ENSZ biztonsági csoportjának tagjaira

Nyugati vezetők szerint április 7-én klórgázt vetettek be az utolsó, még lázadók kezén lévő kelet-gútai városban. A Fehérsisakok nevű szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen állapíthatók meg "vegyi anyag" okozta tünetek. 

Washington és szövetségesei Damaszkuszt vádolják a vegyi támadás elkövetésével. Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia megtorlásul precíziós légicsapásokat mért több szíriai katonai célpontra. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és szövetségese, Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat. 

2018. április 19. 16:47

Moszkva: német klórt, brit füstbombákat találtak Kelet-Gútában
Önnek ajánljuk