Svájcban több tízezren tüntettek a nemzeti női sztrájknapon

svajc zaszlo

Svájcban több mint 300 ezren tüntettek szerdán a nemzeti női sztrájknapon, Zürichben a villamosok megállításával, Lausanne-ban a katedrális lila megvilágításával támogatták az országos megmozdulást.

Sok városban felvonulásokkal ért véget az akciónap, amelynek idén a Tisztelet, idő, pénz! volt a jelszava.

Az országban, ahol a tüntetések nem túl gyakoriak, „több mint háromszázezer ember vett részt a női sztrájknapon” – közölte a húsz tagszervezetet tömörítő Svájci Szakszervezeti Szövetség (USS) a nap végén.

Az ország legnagyobb munkavállalói szervezete, amely az – elsősorban munkahelyi – szexizmus elleni küzdelmet is követeli, közölte, „Az USS számára egyértelmű, hogy ezt a napot gyors és konkrét intézkedéseknek kell követniük, különösen a béreket illetően”.

Az 1991-ben indított és az aktivisták új generációja által 2019-ben újra életre hívott akciónap elsősorban a nőket ösztönzi arra, hogy június 14-én korábban hagyják el a munkahelyüket, hogy tiltakozzanak a tartósan fennálló bérkülönbségek ellen, de arra is, hogy elítéljék a megkülönböztetést, a zaklatást és a nemi alapú erőszakot.

Ezen az akciónapon emlékeztek meg arról is, hogy a nők és férfiak közötti egyenlőség elve 1981. június 14-én került bele az alkotmányba, egy olyan országban, ahol a nők választójogát csak 1971-ben fogadták el.

Zürichben, ahol a médiajelentések szerint több tízezer tüntető vonult fel, a sztrájk miatt a városi önkormányzat a tüntetőkkel való szolidaritás jeléül elnapolta ülését. A Keystone-ATS svájci hírügynökség szerint az ország legnagyobb városában mintegy 300 ember akadályozta a villamosforgalmat az egyik téren, mielőtt a rendőrség feloszlatta volna a tömeget.

Az akciónapon a nagyobb és a kisebb városok terein is voltak megmozdulások, amit egyebek között zenés piknikek is tarkítottak. Lausanne-ban, Genfben és a fővárosban, Bernben minden generációból több tízezer, rózsaszín vagy lila ruhába öltözött nő tüntetett.

Bernben a törvényhozás előtti téren nagygyűlést tartottak, ahol a résztvevők kijelentették: „Esküszünk, hogy harcolni fogunk az egyenlőségért minden ember számára ebben az országban, amíg el nem érjük".

A megmozdulás ötlete néhány évvel ezelőtt született a szakszervezetek kezdeményezésére, mivel a nők és férfiak közötti egyenlőségről szóló törvény 2018-as felülvizsgálatakor nem sikerült bevezetni az egyenlő bérezést megsértő vállalatokkal szembeni szankciók elvét.

Svájcban az elmúlt években történtek előrelépések a nők jogainak érvényesítése terén, így például az, hogy 2002 óta nem büntethető az abortusz, valamint hogy 2005 óta 14 hetes szülési szabadság jár. Két éve életbe lépett a kéthetes apasági szabadság, de maradtak még problémák, többek között az, hogy korlátozott a bölcsődei helyek száma és ezek az intézmények költségesek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?