Külföld

Strasbourgi lövöldözés: Alláhu akbart kiáltott az elkövető

Strasbourg | A strasbourgi lövöldözés elkövetésével gyanúsított Cherif Chekatt a támadás során Alláhu akbart (Allah hatalmas) kiáltott - közölte szerdán a párizsi főügyész, Rémy Heitz.
MTI

2018. december 12. 14:49

Cherif Chekatt (Kép: mirror.co.uk)

"Figyelembe véve a célpontot, a módot, az elkövető profilját, azt, ahogyan a támadást véghezvitte, illetve a szemtanúkat, akik hallották, hogy a merénylő azt kiáltja, Alláhu akbar, a terrorelhárítás lép akcióba"

- mondta el Heitz újságíróknak szerdán.

Jelenleg is folyik a hajtóvadászat a merénylő, Cherif Chekatt után. A párizsi főügyész egy taxisofőr elmondására hivatkozva azt is közölte, hogy az elkövető megsérült, és taxival menekült el a támadás helyszínéről. Legfrissebb értesülések szerint a merénylő a karján sérült meg, amikor tűzpárbajba keveredett francia katonákkal. Ezt követően szállt taxiba és a város másik végébe utazott. A sofőrnek azt mondta, hogy katonákra nyitott tüzet. 

A támadás elkövetésekor a férfinél kézifegyver és kés volt, ezekkel támadt rá az emberekre. A lövöldözésben tizenketten sérültek meg, közülük hatan válságos állapotban vannak. A francia hatóságok korábban három halottról adtak hírt, a párizsi főügyész pontosította az információkat: ketten haltak meg, egy ember pedig az agyhalál állapotában van.

Strasbourg polgármestere közölte: vitathatatlanul terrortámadásról van szó. 

Sajtóértesülések szerint öt embert állítottak elő és hallgatnak ki az ügyben. A merénylő testvére önként jelentkezett a rendőrségen. 

A rendőrség kedd reggeli házkutatása során egy gránátot, egy gépfegyvert és négy kést talált Cherif Chekatt lakásán. A lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info hírcsatorna a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. 

Cherif Chekatt hosszú bűnlajstrommal rendelkezik: Franciaországban, Németországban és Svájcban összesen 27 alkalommal ítélték el valamilyen bűnügyben. Feltételezések szerint a merénylő a börtönben radikalizálódott. 

A lengyel külügyi tárca szerdán francia hatósági közlésre hivatkozva azt írta a Twitteren, hogy a merényletnek egy lengyel áldozata is van, de részleteket nem közöltek.

2018. december 12. 08:04

Három halottja van a strasbourgi lövöldözésnek, 350 rendőr keresi az elkövetőt

Német lap: a merénylő testvérét is keresik

A berlini Der Tagesspiegel napilap információi szerint a német biztonsági szolgálatok nemcsak a strasbourgi lövöldözés elkövetőjét, Cherif Chekattot keresik, hanem testvérét is, mindketten Strasbourgban éltek - jelentette a német lap szerdán. 

A Chekatt testvéreket a strasbourgi iszlamista közeghez tartozó, radikalizálódott személyként tartották nyilván - mondta el egy magas rangú biztonsági szakértő a német lapnak.

Egyelőre nincsenek arról információk, hogy voltak-e kapcsolataik németországi szalafista körökkel.

A Der Tagesspiegel arról ír, hogy Cherif Chekatt 2016. január és 2017. február között Németországban volt börtönben lopás miatt. 2017 februárban toloncolták vissza Franciaországba, ahol terrorista fenyegetésként tartották nyilván.

Biztonsági körökben arról beszélnek, hogy a támadás indítéka bosszú lehetett. Elképzelhető, hogy a lövöldözés Cherif Chekatt reakciója volt arra, hogy a strasbourgi rendőrség őrizetbe akarta venni őt. A francia biztonsági szolgálatoknak nem volt tudomásuk támadás előkészületeiről Strasbourgban. 

Az AP amerikai hírügynökség arról ír, hogy a francia bűnügyi nyilvántartásban a merénylő 25 esetben szerepel, köztük több rablás, illetve fegyveres rablás elkövetésében. 

A francia rendőrség a 29 éves, strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek listáján.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, viszont a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hívei ünnepeltek a történtek miatt.

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info hírcsatorna a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?