Külföld

Róma megtelt hívőkkel a két év után ismét korlátozások nélkül tartott ünnepre

A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével veszi kezdetét Rómában a húsvéti szent három nap, amelyen Ferenc pápa 2020 óta először ismét a hagyományos helyszíneken, a hívők jelenlétében vezeti a szertartásokat.
author
MTI

2022. április 14. 09:15

Ferenc pápa k
- TASR/AP-felvétel

Az egyházfő csütörtök délelőtt a Szent Péter-bazilikában a krizmaszentelési misét mutatja be. Ferenc pápa Róma püspökeként megszenteli a szentségek kiszolgáltatásakor használt szent olajakat: a bérmáláskor használt krizmát, valamint a keresztelendők és betegek olaját. A misén a püspök és az egyházmegye papsága megújítja papi ígéretét.

Csütörtök délután az utolsó vacsora emlékére a lábmosás szertartása elevenedik fel: Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem paptársai lábát szokta megmosni, hanem 2013-as megválasztása óta minden évben más helyszínt keres fel. Már járt kórházban, idősotthonban, migránsközpontban. Az idén a Rómától mintegy hetven kilométerre északra fekvő Civitavecchia börtönébe látogat, ahol az ötszáz rabból tizenkettőnek mossa meg a lábát.

Ferenc pápa 2013-ban a római Casal del Marmo fiatalkorúaknak fenntartott börtönében végezte el a lábmosást. 2015-ben a római Rebibbia börtönben, 2017-ben Paliano börtönében, majd 2018-ban a Vatikánhoz közeli Regina Coeli börtönben.

Nagycsütörtökön „érkeznek meg” Rómába a világ templomaiban elnémult harangok.

Nagypéntek délután a Szent Péter-bazilikában az Úr szenvedésének liturgiája zajlik, majd két év után először ismét a Colosseumnál tartják a hagyományos Via Crucis keresztúti ájtatosságot este negyed tíztől. Tavalyelőtt és tavaly Ferenc pápa a hívők nélküli, teljesen üres Szent Péter téren vezette a keresztutat. 2020-ban egy padovai börtön rabjai vitték a keresztet, tavaly fiatalok.

Most családok veszik kézbe a keresztet a Colosseum és a szemközti Palatinus-domb közötti tizennégy stáción. Az első állomáson egy fiatal házaspár viszi a keresztet, másodikként egy missziós szolgálatot végző család tagjai, majd egy idős gyermektelen házaspár, egy többgyermekes család, egy fogyatékkal élő gyermeket nevelő család, egy családotthon tagjai, egy beteg szülőt gondozó család, két nagyszülő, egy gyermeket örökbefogadott család, egy özvegy gyermekével és egy olyan család is, melynek gyermeke a papi hivatást választotta. Az utolsó előtti stáción a Vatikán választása egy Rómában élő ukrán és orosz családra esett, a tizennegyedik állomáson pedig egy migránscsaládra.

Nagyszombaton este fél 8-kor a pápa a vatikáni bazilikában húsvéti virrasztást vezet, melyen újra megszólalnak a bazilika harangjai.

Húsvétvasárnap a pápa délelőtt 10 órakor szentmisét mutat be a Szent Péter téren, majd délben húsvéti beszédet tart, melynek hagyományos témája a béke. Végül Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a világra.

Az olasz főváros megtelt látogatókkal: már virágvasárnap 65 ezren voltak a Szent Péter téren és környékén.

Csütörtökön jelenik meg Ferenc pápa új könyve A háború ellen – Bátorság a béke építéséhez címmel, amelyet a legnagyobb olasz napilaphoz, a Corriere della Serához is mellékelnek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.