Külföld

Papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataival is találkozik a pápa Írországban

Vatikánváros | Ferenc pápa hétvégi írországi látogatása során találkozik a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak egy csoportjával is - közölte kedden Greg Burke szentszéki szóvivő.
MTI

2018. augusztus 22. 07:45

Ferenc pápa - CTK-felvétel

A katolikus egyházfő a katolikus családok világtalálkozójára érkezik Írországba. Kétnapos útjának első, szombati napján egy dublini katedrálisban imádkozni fog az áldozatokért, akikkel ott találkozni fog - tette hozzá a vatikáni szóvivő, aki nem szolgált részletekkel a leendő találkozó helyét és időpontját illetően.

Hírügynökségek szerint a pápára egyre nagyobb nyomás nehezedik a pedofil papok és bűncselekményeiket eltusoló egyházi "gyakorlatok" elleni küzdelem fokozása érdekében, különösen a pennsylvaniai főállamügyész múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése óta.

A beszámoló szerint az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket több mint ezer áldozattal szemben Pennsylvania államban.

A katolikus egyházfő ennek nyomán hétfőn levelet intézett a katolikus papsághoz és a hívőkhöz, bűnbánatra szólítva fel a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt.   

2018. augusztus 20. 19:22

Ferenc pápa elismerte, hogy az egyház nem lépett fel a pedofil papok áldozatai védelmében

A katolikus egyházfő "Isten népéhez" intézte a háromoldalas írást, amelyben kijelentette: a papi pedofília áldozatainak "panasza túl sokáig nem talált meghallgatásra, el lett titkolva vagy el lett hallgattatva".

A pápa ezért bűnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét, mint fogalmazott, az elkövetett szexuális bűncselekmények okozta szégyen és megbánás miatt.

Egy ausztráliai csoport, amely a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatait segíti, kevesli a levelet. A Broken Rites ausztráliai székhelyű támogatócsoport szerint a Vatikánnak nyilvánosságra kell hoznia, hogy mit tudott az ügyekről.

Az ausztráliai katolikus püspöki konferencia szintén cselekvésre szólított fel.

"Ezek fontos szavak Ferenc pápától, de a szavak most nem elegendőek. Most a cselekvésnek van itt az ideje számos szinten" - mondta keddi közleményében a csoport elnöke, Mark Coleridge.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Finnország és Csehország az elődöntőben

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

Miből tartsuk el a gyerekünket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?