Nyilvánosságra hozta az amerikai törvényhozás Donald Trump adóbevallásait

Donald Trump k

Nyilvánossá tette Donald Trump volt elnök adóbevallásait az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága pénteken, amit több évi politikai és jogi vita nyomán, a volt elnök tiltakozása ellenére ért el a demokrata vezetésű testület.

A bizottság Donald Trump 2015 és 2020 közötti adópapírjait, több ezer oldalnyi iratot tett elérhetővé a nyilvánosság számára. Ezekből többek között kiderül, hogy Donald Trump az érintett években mennyi adót fizetett, milyen adókedvezményeket vett igénybe, és milyen módon csökkentette adóalapját. Többi között az is nyomon követhető, hogy külföldi bankszámlával rendelkezett elnöksége idején Írországban, az Egyesült Királyságban és Kínában. Olvasható többi között, hogy 2015-ben, abban az évben, amikor megkezdte elnökválasztási kampányát, mintegy 691 ezer dollár jövedelemadót fizetett. Donald Trump adózási adatai mellett felesége, Melania Trump adóbevallásai is olvashatók.

A képviselőház költségvetési bizottsága először 2019-ben próbálta megszerezni az akkor még hivatalban lévő elnök adóbevallásait, amelyeket végül idén november végén kapott meg a szövetségi adóügyi hatóságtól a legfelsőbb bíróság döntése után.

Az alsóházi szakbizottság a volt elnök adóbevallását a szövetségi adótörvényre hivatkozva igényelte, azzal az indokkal, hogy szeretnék megvizsgálni, az adóhatóság eleget tett-e kötelezettségének a hivatalban lévő mindenkori elnökre vonatkozó adóellenőrzést illetően.

A költségvetési bizottság elnöke, a demokrata Richard Neal november végén még nem nyilatkozott arról, hogy mit szándékozik tenni a dokumentumokkal, a testület decemberben végül úgy döntött, hogy a megszerzett iratokat a nyilvánosság elé tárja. A képviselőház jelenlegi szakbizottságának megbízatása január 3-án, az új, már republikánus többségű képviselőház megalakulásával megszűnik.

Donald Trump az iratok nyilvánosságra hozatalára reagálva azt mondta, hogy a demokratáknak „ezt soha nem lett volna szabad megtenniük”. A volt elnök közleményében úgy fogalmazott, hogy a „radikális baloldali demokraták mindent fegyverként használnak fel, de emlékezzenek arra, hogy ez kétirányú utca”.

Donald Trump és jogi képviselői az elmúlt években az iratok körüli elhúzódó jogvitában többi között arra hivatkozva próbálták megakadályozni azok kiadását a képviselőházi bizottságnak, hogy magánjellegű dokumentumokról van szó, miután Trump elnöki megbízatása már megszűnt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?