Külföld

Nicolas Sarkozy újjászervezi pártja vezetőségét

Párizs | Új vezetősége lesz januártól a legnagyobb francia ellenzéki pártnak, a jobboldali Köztársaságiaknak, amelyben nem kap helyet a Nicolas Sarkozy pártelnököt, volt államfőt nyíltan bíráló eddigi alelnök, Nathalie Kosciusko-Morizet volt miniszter - közölte hétfőn a pártvezetés.
MTI

2015. december 14. 16:09

"Új csapat kell, amely ügyel a tartalomra és a kohézióra" - erősítette meg Nicolas Sarkozy. "Azt szeretnénk, ha a párt vezetői a mozgalom állásfoglalásait magyaráznák meg (a választóknak) és nem más dolgokat" - fogalmazott a volt államfő.
    
A döntést azt követően hozták, hogy a regionális választások két fordulója között a Köztársaságiak vezető politikusai közül többen nyíltan bírálták a pártelnök stratégiáját amiatt, hogy az első fordulóban élen végzett Nemzeti Front elsősorban a jobboldaltól hódított el szavazókat.
    
"Félreállítani abban a pillanatban, amikor megkezdődik a vita, régi sztálinista módszer" - mondta Nathalie Kosciusko-Morizet a Köztársaságiak hétfői vezetőségi ülése után.
    
"Azt gondolni, hogy vitát lehet kezdeni azok félreállításával, akik nem értenek egyet, majdnem veszélyes. Nem adom fel az elveimet egy tisztségért" - tette hozzá a volt környezetvédelmi miniszter.
    
Nathalie Kosciusko-Morizet 2014 novemberben, azután lett a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke, hogy Nicolas Sarkozy visszatért a politikai életbe és visszavette a párt vezetését.
    
A volt miniszter az első forduló estéjén nyíltan bírálta a pártelnököt, amiért nem lépett szövetségre a kormányzó szocialistákkal és nem léptetette vissza az első fordulóban harmadik helyen végzett jelöltjeit azokban a régiókban, ahol a Nemzeti Front végzett az élen, miközben ezt a kormányzó szocialisták megtették.
    
Nicolas Sarkozy stratégiáját másnap a teljes pártvezetés támogatta Nathalie Kosciusko-Morizet-n és Jean-Pierre Raffarin volt kormányfőn kívül, beleértve a volt államfő párton belüli két legnagyobb riválisát, Francois Fillon és Alain Juppé volt miniszterelnököket is, akik a volt köztársasági elnökhöz hasonlóan jövőre megméretik magukat az elnökjelölti posztért rendezendő előválasztáson. Ugyanakkor Fillon és Juppé is jelezték, hogy a politikai lelkiismeret-vizsgálat és a párt ideológiai stratégiájának tisztázása a regionális választások után nem maradhat el.
    
"Ha a választók követték volna a sem-sem stratégiát (sem a szocialistákkal, sem a Nemzeti Fronttal), akkor a jelöltjeink északon és délen kikaptak volna a második fordulóban" - hívta fel a figyelmet rá Nathalie Kosciusko-Morizet. "Ez egyértelmű és örülök, hogy a választók ezt nem tartották be" - tette hozzá. 
    
Elemzők szerint a megosztott jobboldali pártban megkezdődött a harc a 2017-es elnökválasztás jobboldali jelöltségéért. Alain Juppé és Francois Fillon a jobboldal és a centrum összefogásával látja elképzelhetőnek a Köztársaságiak győzelmét 2017-ben, míg Nicolas Sarkozy álláspontja szerint a Nemzeti Front megerősödése miatt inkább jobbra kell tolódnia a pártnak, és vissza kell hódítani a Marine Le Penhez átpártolt szavazókat. Nathalie Kosciusko-Morizet ennek a stratégiai vitának az áldozata, ő ugyanis a centrumhoz való közeledést pártolja.      
    
A hivatalos eredmények szerint a regionális választások vasárnapi második fordulójában az ellenzéki jobboldal hét régióban győzött, köztük a Párizs körüli Ile-de-France régióban, amelyet a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette Köztársaságiak 17 év után hódítottak el a kormányzó szocialistáktól. A Szocialista Párt ugyanakkor az első fordulóhoz képest több szavazatot kapott, így öt régiót meg tudott tartani a 13-ból. Eddig Francois Hollande államfő pártja irányította egy kivételével az összes régiót. Korzikán most először a sziget függetlenségét szorgalmazók kaptak többséget a regionális tanácsban, a Nemzeti Front egyetlen régió irányítását sem tudta megszerezni, de megháromszorozta a szavazóinak és a képviselőinek számát a regionális tanácsokban.
Önnek ajánljuk
Frissítve

Megszületett a Brexit-megállapodás

Vezetői engedély nélkül, részegen okozott balesetet egy férfi a Galántai járásban

Bugár: Nem jártam a Gorilla-ügyhöz kötődő lakásban

Fico: A Smernek semmi köze a Gorillához

Pályázati forrásokból fejleszt Párkány

Dobogós helyen az inflációnk

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!