Német külügyminiszter: a finn és svéd NATO-csatlakozás a katonai szövetség javára válna

Annalena Baerbock

Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz a katonai szövetség javára válna, ezért a tagállamoknak „minden további késlekedés nélkül”, mihamarabb jóvá kell hagyniuk a két ország csatlakozási kérelmét – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Helsinkiben, Pekka Haavisto finn hivatali kollégájával közös hétfői sajtótájékoztatóján.

A külügyminiszter bizalmát fejezte ki, hogy a két ország együtt, „kéz a kézben” válik a szövetség tagjává, ahogy azt a csatlakozási kérelem benyújtása óta tervezik. Svédország és Finnország csatlakozásával „két olyan taggal lenne gazdagabb a szövetségünk, akikkel már amúgy is nagyon-nagyon szorosan együttműködünk” – fogalmazott Baerbock.

A német diplomácia vezetője észak-európai látogatása előtt nyilatkozva aláhúzta a finn és svéd csatlakozási kérelem „történelmi jelentőségét”, hangsúlyozva Finnország 80, Svédország 200 éven át tartó semlegességének feladását.

Ahhoz, hogy a két észak európai állam a katonai szervezet tagjává váljon, előbb mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését. A török elnök azonban a Svédországban történt Korán-égetés és egy Erdogan ellenes tüntetés miatt közölte, hogy Stockholm nem számíthat Ankara támogatására.

Ankara korábban háromoldalú megállapodást kötött a svéd és a finn féllel, melyben rögzítették a török jóváhagyás feltételeit, különös hangsúlyt fektetve a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet elleni küzdelemre Svédországban. A Stockholm és Ankara között nemrégiben elmérgesedő viszony következtében Törökország kijelentette, hogy Finnország csatlakozását hajlandó volna jóváhagyni, a finn vezetés azonban kitart amellett, hogy Svédországgal közösen váljon a NATO tagjává.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!