Napi egy órát használhatják az ivóvizet a világ egyik legnagyobb városában élők

mexikovaros

A rekord szárazság gyorsabban meríti ki a felszín alatti vízkészleteket, mint ahogyan azok pótolhatók lennének. A világ egyik legnagyobb városa valószínűleg vízhiánnyal fog szembenézni.

Mexikóvárosban nagyjából tízmillió ember él, vonzáskörzetében további 12 millióan laknak. A mexikói metropolisz a világ egyik legnépesebb városa, 2024 eleje óta rendkívüli aszály sújtja. A hatóságok korábban különböző rendeleteket hoztak a vízzel való takarékoskodás érdekében, sőt, egyes lakosok számára napi egy órára korlátozták az ivóvízhez való hozzáférést.

De még ez sem biztos, hogy elég lesz. A csapadékhiány, a magas hőmérséklet, az elhanyagolt infrastruktúra és a növekvő népesség miatt a város vízkészletei a káosz szélére kerültek, drasztikus intézkedések nélkül pedig a szakértők szerint összeomolhat.

„Kétszer olyan gyorsan fogy a víz, mint ahogyan pótolni tudjuk” – mondta Jorge Arriaga, a vízhálózat koordinátora az El Paisnak. „Hatalmas terhet róttunk az infrastruktúrára, ráadásul földsüllyedést idéztünk elő”.

Mexikóváros vizének mintegy 60 százaléka egy közvetlenül a város alatt található földalatti víztározóból származik, a többit a metropolisz körüli alacsonyabb fekvésű területekről szivattyúzzák. A víztartó réteg azonban túlhasználattal küzd, aminek következtében a város alatti talaj 1950 óta minden évben fél métert süllyed. Ráadásul a kiszivattyúzott víz mintegy 40 százaléka elvész a fogyasztókhoz való szállítás során. A víztartó rétegben lévő víz mennyiségén az sem segít, hogy egyre több területet borít beton, amelyen keresztül az esővíz nem szivárog be a talajba, hanem elpárolog.

A helyzeten a város elhelyezkedése sem segít. Nagy magasságban fekszik azon a helyen, ahol egykor az azték város, Tenochtitlán állt. A város a Texcoco-tó egyik szigetén helyezkedett el, ám amikor a spanyolok 1521-ben elfoglalták a várost, teljes egészében elpusztították, és lecsapolták a tavat. Helyére Mexikóváros épült, amely ma a természetes vízkörforgás pusztulásától szenved.

A monszunszezon csak május és június környékén érkezik meg a területre. A város lakóinak tehát még néhány hónapot ki kell bírniuk, és reménykedniük kell abban, hogy a vízkészlet nem merül ki teljesen.

(pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?