Külföld

Muszlimokra akart vadászni egy szélsőséges francia fegyveres csoport

Párizs | Muszlim célpontok ellen tervezett merényleteket egy szélsőséges csoport, tíz tagját őrizetbe vették a terrorelhárítók.
MTI

2018. június 25. 12:29

(TASR/AP-felvétel)

A belső elhárítás egyszerre csapott le országszerte, két embert Korzikán, a többieket a párizsi régióban, valamint az ország nyugati részén vették őrizetbe. 
 
A titkosszolgálatok által hetek óta megfigyelt Action des Forces Opérationelles (AFO – Hadműveleti erők akciója) nevű szélsőjobboldali csoportot egy visszavonult rendőr vezette, s tagjai közül többen korábban a fegyveres erőknél dolgoztak. 

A nyomozók szerint a csoport célpontjai egyelőre nem voltak pontosan meghatározottak, a radikális iszlamizmussal kapcsolatba hozható embereket akartak megtámadni. Az LCI francia hírtelevízió úgy értesült, hogy radikális imámokra, börtönből szabaduló iszlamista elítéltekre, valamint kendőt viselő muzulmán nőkre akartak véletlenszerűen az utcán támadni. A titkosszolgálati lehallgatások arra világítottak rá, hogy a csoport tagjai fegyvereket is beszereztek.

A 2015-ös iszlamista merényletsorozatok óta a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege ritkán foglalkozik a szélsőjobboldali mozgalmak merényletterveinek kivizsgálásával, miután az utóbbi években a terrorfenyegetettség elsősorban az iszlamista radikalizmushoz volt köthető Franciaországban. A titkosszolgálatok azonban az utóbbi időkben arra hívták fel a figyelmet, hogy az iszlamista terrorfenyegetettség és a Franciaország iszlamizálódása miatti félelmek a korábban egymással versengő szélsőséges csoportok összefogását eredményezték a szélsőjobboldalon. A hatóságok szerint azonban továbbra sem egységesek. Két évvel ezelőtt Patrick Calvar, a belső elhárítás akkori vezetője arra figyelmeztetett, hogy konfliktusra lehet számítani a szélsőjobboldali mozgalmak és a muzulmán közösség között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?