Külföld

Megszállók: az Egyesült Államokat bírálja a volt német kancellár és Kínához közeledne

Élesen bírálta az Egyesült Államok kereskedelmi politikáját Gerhard Schröder volt német kancellár és Németország Kínához való közeledését szorgalmazta.
MTI

2018. november 16. 18:53

Putyinnal nagy barátságban van Schröder, már csak az anyagi érdekei is ezt kívánják (TASR/AP-felvétel)

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában  Schröder azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megszállóként viselkedik Németországban.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy megszállt országként bánjanak velünk 

- jelentette ki a szociáldemokrata politikus.

„Ami a berlini amerikai nagykövet németországi magatartását illeti, az a benyomásom, hogy inkább a megszálló erők tisztjének tekinti magát, mintsem az Egyesült Államok nagykövetének egy szuverén országban” - vélekedett a volt német kancellár Richard Grenell amerikai diplomatára utalva.

Mint mondta, Németországnak ebben a helyzetben olyan szövetségesek után kell néznie, amelyeknek a német érdekekhez hasonló érdekeik vannak, ezzel elsősorban Kínára utalt.
 

Schrödert számos bírálat ér Németországban, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök barátja, és a Kreml által ellenőrzött Gazprom és Rosznyefty olajipari óriásoknál befolyásos pozíciót tölt be. Ő viszont azt hangoztatja, hogy ez a magánügye.

Schröder szerint Németország nem válhat az amerikai-kínai kereskedelmi háború alanyává, hanem határozottan meg kell védenie exportérdekeit a kínai piacon.

A szociáldemokrata politikus óva intette a berlini vezetést attól, hogy Németország elzárkózzon a kínai befektetetésektől, egyedül a hadiipar jelentene kivételt.

Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi vitája a német vállalatokat is terheli. Donald Trump amerikai elnök tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal vádolja Kínát. Azt kívánja elérni, hogy Kína csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, tartsa tiszteletben a szerzői jogokat.

Peking ezzel szemben Washingtont kereskedelmi zsarnoksággal vádolja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

A köztévéhez vonult több ezer tüntető, a rendőrség ismét könnygázt vetett be

Az MTVA székházában éjszakázott 13 ellenzéki képviselő

Lesz-e csúcsrangadó a BL-ben?

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz nagy szabású orosz támadás Ukrajna ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?