Külföld

Különleges jogkörökkel bíró tanács megalakítását javasolta az iráni elnök

Teherán | Különleges jogkörökkel bíró tanács megalakítását javasolta Haszan Róháni iráni elnök az IRNA állami hírügynökség által kedden idézett beszédében, javaslatát az elnök az országot sújtó gazdasági szankciók okozta nehézségekkel indokolta.
MTI

2019. május 21. 10:53

Róháni vallástudósokkal találkozott hétfőn este, s beszédében az irak-iráni háborút említette példaként, amikor Iránban a helyzetre való tekintettel Khomeini ajatollah, az ország akkori legfelsőbb vezetője elrendelte egy különleges tanács létrehozását, amelynek a háború nyolc éve során nem kellett egyeztetnie más hatalmi szervekkel a gazdaságra és a háborúra vonatkozó határozatokat illetően.

"Ma is ilyen felhatalmazásra van szükségünk" - szögezte le Róháni. Az elnök nem tért ki arra, hogy pontosan milyen jogkörökre gondol, ám beszédében megemlítette, hogy a háború idején létrehozott különleges tanács döntéseibe a bírói testület sem szólhatott bele. "Ma pedig gazdasági háborúban állunk" - szögezte le, hozzátéve, hogy azt elsősorban Donald Trump amerikai elnök tavaly májusi döntése okozta, amelyben Washington felmondta a 2015-ben Iránnal kötött többhatalmi atomalkut, majd - több lépcsőben - visszaállította az iszlám köztársasággal szembeni szankciókat.

Róháni azt mondta, a döntés soha nem látott nehézségeket idézett elő az iráni bank- és olajszektorban. Az iráni elnök azt is mondta, hogy ő személy szerint a tárgyalások és a diplomáciai megoldások mellett van, de a jelen körülmények között erre nem lát esélyt. "Ma az ellenállás az egyetlen lehetőségünk" - jelentette ki, azt hangoztatva, hogy a nép és a vezetés egy véleményen van ebben a kérdésben.

Az Egyesült Államok és Irán között az elmúlt hetekben erősödött a feszültség. Irán május közepén bejelentette, hogy leállítja a 2015-ös többhatalmi atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését. Iráni félhivatalos hírügynökségek hétfői jelentése szerint az iszlám köztársaság négyszeresére növelte az alacsonyan dúsított urán termelését, s ennek nyomán az alacsony dúsítású urán mennyisége hamarosan meghaladhatja az atomalkuban foglalt korlátozásokat. A hónap elején a Trump-adminisztráció repülőgép-anyahajót és bombázókat vezényelt a Perzsa(Arab)-öböl térségébe, arra hivatkozva, hogy el akarja hárítani Irán, vagy Irán támogatását élvező csoportok amerikai érdekek elleni feltételezett fenyegetését. Washingtonból május elején közölték, hogy Irán és a hozzá kötődő térségbeli erők részéről új és közvetlen fenyegetéseket észleltek, amelyek célpontjában amerikai állampolgárok és érdekek vannak.

Vasárnap este rakéta csapódott be a külföldi nagykövetségeknek és az iraki kormányhivatalok egy részének helyet adó bagdadi Zöld Zónában, s egy iraki katonai szóvivő szerint a rakétát nagy valószínűséggel Bagdad keleti részén lőtték ki, ahol jobbára az Irán által támogatott síita milíciák otthona van. Nem sokkal később Trump kemény hangú mikroblog-bejegyzést fogalmazott meg Teherán felé, miszerint "ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz". Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője viszont leszögezte: nem akar háborút az Egyesült Államokkal a két ország közötti növekvő feszültség ellenére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

7,5 millió eurós nyereséggel zárult a szlovákiai jégkorong-vb

Pazar koncerthelyszínt talált az Omega

Frissítve

Ismét csak egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sikerült megválasztani

Ki állítja meg a házigazda Brazíliát?

Elnapolták a politikusok válaszadási jogáról szóló vitát

Gelléék és Vlčekék is a döntőben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?