Külföld

Külföldii lapok a pápa lemondásáról

Méltatták a lemondását bejelentő XVI. Benedek pápa érdemeit a legtekintélyesebb külföldi lapok, döntését a többi között nemesnek és önzetlennek nevezve.
MTI

2013. február 12. 14:15

A francia  újságok külön mellékletekben foglalkoztak a pápa lemondásával, a gesztust "bátornak, eredetinek, modernnek, emberinek" értékelve. A baloldali Libération címlapján Papus Interruptus felirattal jelent meg és latin nyelvű szerkesztőségi írásában úgy vélte, hogy "soha senki nem fogja megtudni, hogy XVI. Benedeket a fizikai vagy a metafizikai fáradtság győzte le. Hogy a teste bizonyult túl kevésnek a feladat súlya alatt vagy pedig az elkerülhetetlenül szekularizált világban, amit talán egy pápa is megél, a meghasonlott lélek nem hisz többé a feladatban". A konzervatív Le Figaro azt emelte ki, hogy egy "átmenetinek" tartott pápa meglepetést tudott okozni, s döntésével teljesen új helyzetet teremtett a katolikus egyház modernkori történetében, amely egy pápa életében rendezi meg a következő pápaválasztó konklávét.  

A francia lapok Angelo Scola milánói érsek és Christoph Schönborn bécsi érsek mellett egyik lehetséges utódként Erdő Péter Esztergom-Budapest érsekét említették. 
    
Nem XVI. Benedek pápa személyes kudarca, hogy ő az első katolikus egyházfő az utóbbi hatszáz évben, aki lemond tisztségéről - írta keddi értékelésében a The Times vezető brit konzervatív napilap.
A lap  szerint a döntésben inkább azok a mérhetetlen követelmények tükröződnek, amelyeket az egész világra kiterjedő egyház irányítása a pápára ró, és az az alázat, amellyel az egyházfő eljutott arra a következtetésre, hogy immár túlságosan törődött e követelmények teljesítéséhez.
A The Times szerkesztőségi kommentárja szerint XVI. Benedek pápa nemes és önzetlen döntést hozott.
Amikor Joseph Ratzinger bíborost pápává választották 2005-ben, szinte lehetetlen feladat állt előtte, ugyanis elődje, II. János Pál hatalmas tekintélyű, a nemzetközi porondon is domináns személyiség volt világi és egyházi kérdésekben egyaránt. A kelet-európai kommunizmus veresége is jelentős részben az ő rendkívüli morális tartásának köszönhető - áll a brit lap értékelésében.
A The Times szerint ha a következő pápa rendelkezik majd II. János Pál erélyével, valamint XXIII. János reformokra irányuló késztetésével, az új, gazdag korszakot nyithat az egyház számára.
    
A német sajtó vezető helyen foglalkozott a pápa lemondásával, kiemelve, hogy XVI. Benedek csaknem 500 éve az első német származású pápa, és 800 éve ő az első, aki önként lemond a katolikus egyház vezetéséről.    
A konzervatív Die Welt szerint XVI. Benedek "nem az egyház és az egyházi intrikák előtt, hanem életkora előtt kapitulál". Döntésével egyházfőből "esendő emberré változik", amivel kiváltja az emberek rokonszenvét. Soha nem akarta a pápai hivatalt, amely eltávolította a könyvektől, és ez kezdettől fogva látszott is rajta. Most pedig a katolikus egyház történetének egyik legmerészebb döntését meghozva elismerte, hogy nem tudja tovább irányítani az egyházat. Döntésében "van valami nagyság, drámaiság és szépség" - írta a Die Welt.
 
A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Joseph Ratzinger teológiai munkásságának jelentősége megkérdőjelezhetetlen, a katolikus egyház vezetőjeként folytatott munkáját pedig a kötelességtudat jellemezte. A kötelességteljesítésről alkotott felfogásához pedig az is hozzátartozik, hogy "az egyház nehéz megpróbáltatásai és az egyházi méltóságokkal szembeni, szűnni nem akaró bírálatok idején" egy fiatalabb vezetőnek adja át az irányítást.
A liberális Der Tagesspiegel szerint a pápa az egyházpolitikában otthonosan mozgott, de "a világi politika lényegét nem sikerült megragadnia". Számos megnyilvánulása félresikerült, és a homoszexuálisok házasságának elutasításával "az olasz belpolitika mélységeibe jutott".
    
XVI. Benedek lemondásával utat nyit az új dolgok előtt - írta a Die Presse című osztrák napilap. A legtöbb katolikus hívő számára eddig elképzelhetetlen dolog, amire maga XVI. Benedek korábban maga is utalt, most valóban megtörténik - fogalmazott vezércikkében a vezető osztrák konzervatív lap.
Az utóbbi időben úgy tűnt, mintha a pápa kissé saját magának is útjában állt volna - vélte a lap. A korábbi bajor egyetemi professzor sok mindenben önmaga, szocializációja, óvatossága, a döntésektől való ódzkodása, a katolikus egyház tradícióinak - vagy legalábbis annak, amit annak tekintenek - a foglya maradt. Lemondásával XVI. Benedek legalábbis megteremti az esélyét egy sok katolikus részéről hőn remélt új kezdet számára a katolikus egyházban, így a vatikáni Kúria sürgősen esedékes átszervezése és a "világgal" való kommunikáció új formája előtt  - írta a Die Presse. 
    
A Le Soir című brüsszeli lap megszólaltatta Gabriel Ringlet belga teológust, aki egyedülállónak tartja, hogy a pápa saját személyének "esendő mivoltát" elismerve mond le hivataláról.
Korábban is előfordult néhányszor, hogy a pápa lemondott, de az mindig olyankor történt, amikor az egyház élt át válságos időket - állapította meg Ringlet. Most az egyházon belül nyugalmas időszak uralkodik, XVI. Benedek pedig nyíltan kimondta, hogy tovább nincs ereje a küzdelemhez. Az, hogy az egyházfő ezt elismeri, és önként távozik, a belga teológus az egyház történetében példa nélkül álló, különösen fontos eseménynek tartja.
    
Simon Peresz izraeli államfő a Times of Israel című lap keddi számában megjelent nyilatkozatában nagyra értékelte a pápa által  a katolikusok és a zsidók közötti viszony  elmélyítése érdekében tett erőfeszítéseket.  Izrael és a Vatikán kapcsolatai soha nem voltak olyan jók, mint most - értékelte az elnök.
Izrael főrabbija, a szefárd Slómó Amar méltatta XVI. Benedek kiállását az antiszemitizmus ellen, kiemelve a holokauszttagadók elítélését.
 
Racionális és példát mutató lépésnek nevezték a cseh lapok XVI. Benedek pápa döntését, hogy egészségi okok miatt távozik hivatalából.
"A döntés nem csak utódainak jelent kihívást. Ha a pápa, akinek az egyházban abszolút hatalma van, képes volt alázatosan elismerni, hogy hivatala betöltésére már nincs elég ereje, az államhatalom képviselőinek, illetve másoknak is ezt üzenetként kellene értelmezniük" - vélte a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap. 
"Ez felhívás annak a kérdésnek a feltevésére, van-e még erőm a rám bízott hivatal vezetésére? Képes vagyok-e adni még valamit a társadalomnak?" - sorolta a kérdéseket az újság.
    
A Lidové Noviny című cseh lap is nagy dolognak nevezte a pápa döntését és megjegyezte: bár konzervatív szemléletű pápáról van szó, mégis egy rendkívüli újdonsággal állt elő. "A pápaság újkori történetében nem ez az első eset, hogy a katolikus egyház feje tudatosította bizonyos gyengeségét. Először történt meg azonban, hogy ebből az érzésből, sőt meggyőződésből a pápa ilyen konkrét következtetést vonjon le. Egy ilyen régi és hagyományos intézményben ez egyenlő a forradalommal" - véli a konzervatív napilap.
    
A pápa nemcsak a világ 1,19 milliárd katolikusa számára jelent tekintélyt, hanem sokkal több ember számára - mutatott rá a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap. Úgy látja, hogy az új pápa nagy valószínűséggel Dél-Amerikát vagy Afrikát fogja képviselni, mert ezeken a földrészeken a katolikus egyház sokkal erősebb, mint az euroatlantikus régióban.
     
Kivétel nélkül címlapon és többoldalas összeállításokban számoltak be XVI. Benedek pápa lemondásáról a vezető pozsonyi lapok. A független pozsonyi Pravda szerint XVI. Benedek "modern, menedzserekhez illő stílusban" távozott a római trónról és így figyelmen kívül hagyta II. János Pálnak azt a kijelentését, amely szerint a "kereszten ki kell tartani."
    
A többségében ortodox lakosságú Romániában a lapok tág teret szenteltek ugyan a pápa lemondásának, de óvakodnak a kommentároktól. Egyedül a Gandul vezércikkírója, Lelia Munteanu enged meg magának egy olyan megjegyzést, hogy XVI. Benedek távozása mögött titkos hatalmi harcok húzódhatnak meg. Azt azonban kizártnak tartotta, hogy megzsarolták volna, mint ahogy azt is, hogy utóda kiválasztásába próbálna beleszólni, hiszen nem tagja már a konklávénak. 
     
A túlnyomó többségében katolikus Horvátországban szinte minden újság címlapján XVI. Benedek pápa szerepelt. A lapok felidézték XVI. Benedek horvátországi látogatását, a pápaválasztás menetét, valamint részletesen ismertették Joseph Ratzinger, "a csendes professzor, "a konzervatív német", "egy nagy pápa" életútját, akinek lemondását a horvátok többsége "sokkoló", vagy legalábbis "váratlan" hírként fogadta.
    
A vatikáni történéseket régóta kísérő elemzők ugyanakkor emlékeztettek rá, hogy Ratzinger már a 2010-ben megjelent "A világ világossága" című kötetben utalt a lemondás lehetőségére. A Vecernji List című horvát lap elemzői XVI. Benedekről mint napjaink egyik legnagyobb teológusáról írtak, akinek történelmi jelentőségű lépése pápai nagyságáról árulkodik. Ez a lépés akár egyházon belüli reformokat is előrevetíthet - fogalmazott az újság.
Kínában, ahol becslések szerint 10-12 millió katolikus hívő él, az állami média tárgyszerűen, történelmi visszatekintéssel, nemzetközi visszhanggal számolt be a pápa lemondásáról.
Önnek ajánljuk

Szigorúbb büntetések várnak a sofőrökre

Šefčovič fontos posztot kaphat Brüsszelben

Átadták a Madách-díjat

Érsekújvár kulturális főváros lesz

Žitňanská: A parlament nem teljesítette a kötelességét

Csetneki vízivár, a Bebekek ősi fészke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?