Külföld

Iránban lázadoznak a nők a fejkendő ellen, 29-et letartóztattak

Teherán | Letartóztattak 29 nőt, amiért az utcán egy tiltakozó akció keretében levették a nyilvános helyen kötelező fejkendőt.
MTI

2018. február 1. 19:28

TASR/AP-felvétel

A Tasnim hírügynökség szerint a rendőrség úgy véli, a nőket külföldön élő irániak propagandája vezette félre. A fejkendő kötelező viselése ellen decemberben kezdődött akciók során egy nőt hétfőn is letartóztattak.

Az elmúlt hetekben egyre több iráni nő követelte a fejkendő kötelező viselésének eltörlését, és erre úgy hívják fel a figyelmet, hogy az utcán, a nyilvánosság előtt leveszik fejkendőjüket és egyfajta lobogóként lengetik. A tiltakozókhoz hírek szerint a fejkendőt önként viselő hívő muszlim nők, idősebb asszonyok, férfiak és a klérus néhány tagja is csatlakozott országszerte.
 

Az iszlám köztársaságban kilencéves korától minden lánynak és nőnek viselnie kell a hajukat elfedő fejkendőt nyilvános helyen. Emellett csak laza szabású kabátot hordhatnak, hogy ne látszódjon az alakjuk. A fejkendőviselet hovatovább negyven éve kötelező Iránban, a nők többsége azonban ellene van.

A fejkendő kötelező viselése elleni akciók szakértők szerint újabb hullámát jelentik az Iránon az elmúlt év végén és az idei elején végigsöprő politikai-gazdasági tüntetéseknek. A december 28-án kezdődött tíznapos demonstrációk elsősorban az infláció és a korrupció ellen indultak, aztán egyre inkább rendszerellenessé váltak.

Haszán Róháni iráni elnök a fejkendő-akciók ügyében egyelőre nem szólalt meg, általánosságban azonban arra figyelmeztette az ország vezetőit, hogy vegyék komolyan a polgárok elégedetlenségét. „Semmit sem érhetünk el, ha az emberek nem állnak mögöttünk és figyelmen kívül hagyjuk bírálataikat” – fogalmazott. Az iráni forradalom február 11-én esedékes 39. évfordulója alkalmából figyelmeztetett: a monarchisták is azt hitték, örökre hatalmon maradnak, az 1979-es forradalom révén azonban végül mindent elvesztettek, mert nem hallották meg a nép hangját. Ez lecke kell, hogy legyen minden hatalmon lévőnek, „hogy nagyon is oda kell figyelni az emberek követeléseire”.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?