Külföld

Iránban lázadoznak a nők a fejkendő ellen, 29-et letartóztattak

Teherán | Letartóztattak 29 nőt, amiért az utcán egy tiltakozó akció keretében levették a nyilvános helyen kötelező fejkendőt.
MTI

2018. február 1. 19:28

TASR/AP-felvétel

A Tasnim hírügynökség szerint a rendőrség úgy véli, a nőket külföldön élő irániak propagandája vezette félre. A fejkendő kötelező viselése ellen decemberben kezdődött akciók során egy nőt hétfőn is letartóztattak.

Az elmúlt hetekben egyre több iráni nő követelte a fejkendő kötelező viselésének eltörlését, és erre úgy hívják fel a figyelmet, hogy az utcán, a nyilvánosság előtt leveszik fejkendőjüket és egyfajta lobogóként lengetik. A tiltakozókhoz hírek szerint a fejkendőt önként viselő hívő muszlim nők, idősebb asszonyok, férfiak és a klérus néhány tagja is csatlakozott országszerte.
 

Az iszlám köztársaságban kilencéves korától minden lánynak és nőnek viselnie kell a hajukat elfedő fejkendőt nyilvános helyen. Emellett csak laza szabású kabátot hordhatnak, hogy ne látszódjon az alakjuk. A fejkendőviselet hovatovább negyven éve kötelező Iránban, a nők többsége azonban ellene van.

A fejkendő kötelező viselése elleni akciók szakértők szerint újabb hullámát jelentik az Iránon az elmúlt év végén és az idei elején végigsöprő politikai-gazdasági tüntetéseknek. A december 28-án kezdődött tíznapos demonstrációk elsősorban az infláció és a korrupció ellen indultak, aztán egyre inkább rendszerellenessé váltak.

Haszán Róháni iráni elnök a fejkendő-akciók ügyében egyelőre nem szólalt meg, általánosságban azonban arra figyelmeztette az ország vezetőit, hogy vegyék komolyan a polgárok elégedetlenségét. „Semmit sem érhetünk el, ha az emberek nem állnak mögöttünk és figyelmen kívül hagyjuk bírálataikat” – fogalmazott. Az iráni forradalom február 11-én esedékes 39. évfordulója alkalmából figyelmeztetett: a monarchisták is azt hitték, örökre hatalmon maradnak, az 1979-es forradalom révén azonban végül mindent elvesztettek, mert nem hallották meg a nép hangját. Ez lecke kell, hogy legyen minden hatalmon lévőnek, „hogy nagyon is oda kell figyelni az emberek követeléseire”.

Önnek ajánljuk

Keszegh: Régiónk sokadrangúként van kezelve

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

Köpni-nyelni nem tudunk a Macskák előzetesétől

Mesterséges havazással lehetne megmenteni az antarktiszi jeget

Megbírságoltak egy turistát Olaszországban, mert függőágyat feszített ki két fa közé

Visszatért a Föld légkörébe és megsemmisült Kína űrlaboratóriuma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?