Külföld

Házi őrizetből börtönbe került Rezešová

Budapest | Másodfokú, jogerős döntésével megszüntette az M3-son halálos balesetet okozó szlovák nő, Eva Rezešová házi őrizetét a Budapest Környéki Törvényszék kedden, és elrendelte ismételt előzetes letartóztatását.
MTI

2013. december 4. 09:50

Koszta János tájékoztatása szerint ezzel a döntésével a Budapest Környéki Törvényszék - helyt adva az ügyészségi fellebbezésnek - megváltoztatta a Gödöllői Járásbíróság november 22-én hozott, házi őrizetről szóló végzését.
    
A keddi határozat szerint a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés időtartamáig kell fenntartani - tette hozzá a szóvivő.
    
A négy halálos áldozatot követelő ittas járművezetés miatt első fokon, nem jogerősen hat év fogházra ítélt szlovák állampolgárságú Eva Rezešovát az elsőfokú ítélet kihirdetése után - a védői indítványnak helyt adva - helyezte házi őrizetbe a Gödöllői Járásbíróság. A vádlott tavaly augusztus óta volt előzetesben. Ügyvédje arra hivatkozva kérte a fogva tartás megszüntetését, hogy - figyelembe véve az akkor 15 hónapja tartó előzetest és a kiszabott szabadságvesztés harmadolásának lehetőségét - már csupán 2 év 9 hónap van hátra a büntetésből.
    
Ezután rendelte el a bíróság Eva Rezešová házi őrizetét. A vádlottról azonnal levették a bilincset, és szabadon távozhatott egy a fővárosban erre előkészített ingatlanba (sajtóhírek szerint egy Duna-parti luxus apartmanházba). Rezešovának az elsőfokú végzés szerint nyomkövetőt kellett hordania. Az ügyészség e döntés és az elsőfokú ítélet ellen is fellebbezett.
    
A törvényszék indoklása szerint a vádlott kiemelkedő vagyoni háttere és külföldi kapcsolatrendszere adott esetben nagymértékben megkönnyíti egy esetleges külföldre távozás kivitelezését, még az elektronikus nyomkövető eszköz használatának kötelező elrendelése mellett is. A nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés mértéke, valamint Eva Rezešová személyi körülményei a másodfokon eljáró bíróság szerint olyan nagyfokú kockázatot jelentenek, amely a legsúlyosabb kényszerintézkedést teszi szükségessé. 
    
A végzésben arra is kitértek, hogy a nem jogerős ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, és ez - figyelembe véve a halmazati szabályokat is - 5 évtől 13 évig terjedő büntetési tételkeretet jelent, ami a szökés veszélyét tovább fokozza. 
    
A keddi határozat ellen fellebbezésnek helye nincs - mondta a törvényszék szóvivője.
    
Eva Rezešová szlovák rendszámú BMW-jével 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán nekiment az előtte haladó Fiat Puntónak, amely az ütközés következtében a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt. Az autóban két középkorú karácsondi házaspár utazott. Négyük közül hárman bennégtek a kocsiban, egy 54 éves asszony pedig a fővárosi Honvédkórházban két nappal később halt meg.
    
A Gödöllői Járásbíróság november 22-én első fokon hat év fogházra ítélte Rezešovát négy ember halálát követelő ittas járművezetés miatt, ugyanakkor felmentette a közúti veszélyeztetés vádpontja alól. 
    
Szlovák sajtóhírek szerint a vádlott a kassai "Rezeš klán" egyik tagja, Eva Varholíková Rezešová. Apja Alexander Rezeš az 1990-es években Vladimír Mečiar kormányának közlekedési minisztere, a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, az ország második leggazdagabb embere volt.
Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?