Külföld

Hasogdzsi-ügy - Kanada fel akar mondani egy több milliárd dolláros szaúdi fegyvervásárlási szerződést

Montréal | Kanada keresi a módját annak, hogy hogyan kerülhetné el, hogy teljesítenie kelljen egy Szaúd-Arábiával kötött fegyvereladási szerződést, amelyet az ország előző, konzervatív kormánya írt alá Rijáddal - jelentette be Justin Trudeau liberális kanadai kormányfő vasárnap.
MTI

2018. december 17. 09:07

- TASR/AP-felvétel

Trudeau ezidáig azon az állásponton volt, hogy nagyon nehéz lenne anélkül felbontani a 15 milliárd kanadai dolláros szerződést, hogy Ottawának ne kelljen hatalmas büntetést fizetnie.

"Örököltünk egy 15 milliárd dolláros szerződést, amelyet Stephen Harper írt alá könnyű páncélos járművek eladásáról Szaúd-Arábiának. Tanulmányozzuk az exportengedélyeket, hogy lehetséges-e, hogy ezeket a járműveket ne szállítsuk le Szaúd-Arábiának" - mondta el Trudeau, de részleteket nem közölt. Október végén azt mondta: Kanadának mintegy egymilliárd kanadai dollár bánatpénzt kellene fizetnie, ha eláll a szerződéstől.

Kanada 2014-ben kötött szerződést Szaúd-Arábiával eredetileg 928 könnyű páncélos jármű leszállításáról, amit később 742-re módosítottak. Ez lenne Kanada legnagyobb fegyverexportja.

A később hivatalba lépett, liberális kormány már 2017-ben aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a jemeni polgárháborúba beavatkozó Szaúd-Arábia milyen célra fogja használni a kanadai fegyvereket. Ezt tetézte, hogy Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán októberben megölték Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót, aki a szaúdi abszolút monarchia bírálója volt.

"Egy újságíró meggyilkolása elfogadhatatlan, és Kanada éppen ezért a kezdetektől fogva válaszokat követel az ügyben" - szögezte le Trudeau.

Ottawa és Rijád viszonya már hónapokkal korábban fagyosra fordult, miután Kanada szót emelt szaúdi emberi jogi aktivisták őrizetbe vétele ellen, ami után Rijád kiutasította a kanadai nagykövetet, hazarendelte az észak-amerikai országban tanuló szaúdi diákokat, és befagyasztott minden jövőbeni kereskedelmi és befektetési megállapodást Ottawával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?