Külföld

Felfüggesztette nyolc halálra ítélt kivégzését egy arkansas-i bíró

Little Rock | Felfüggesztette nyolc kivégzés végrehajtását egy arkansas-i bíró pénteken, miután a gyilkosságért halálra ítélt foglyok ügyvédei megtámadták az államnak a méreginjekciókkal kapcsolatos titoktartási rendeletét.
MTI

2015. október 10. 11:02

A déli Arkansas, amely egyike az Egyesült Államok azon 31 államának, amely 2005 óta nem hajtott végre egyetlen halálos ítéletet sem, október 21-én tervezte felújítani a halálbüntetéseket, két kivégzéssel.
    
Wendell Griffen bíró azután hozta meg döntését, hogy a foglyok védői szerdán az állam törvényeivel ellentétesnek nevezték az arkansas-i törvényhozásnak azt az idei rendeletét, amely szerint titokban kell tartani a kivégzéshez használt méreginjekciók összetevőit szállító cégek nevét. Indoklásában a bíró úgy vélte, alaposan meg kell vizsgálni a védelem érvelését, miután "a panaszosoknak ez a lépés az egyetlen jogi lehetősége arra, hogy kétségbe vonják a kivégzés módszereire vonatkozó rendeletet és a halálukhoz vezető kivégzési eljárás menetét".
    
Griffen döntése annak az Egyesült Államokban régóta zajló vitának a menetébe illeszkedik, amely a körül zajlik, hogy a méreginjekciók esetleges túladagolása, az alkalmazott altatószerekkel szembeni rezisztencia vagy a mérgek adagolásában elkövetett hibák felesleges szenvedéseket okozhatnak a halálra ítélteknek.
    
Asa Hutchinson, Arkansas republikánus kormányzója, aki a kivégzések felújítását szorgalmazza, reagálásában "csalódottságának" adott hangot, amiért úgymond "az áldozatok családjainak ismét várniuk kell" arra, hogy a tettesek elnyerjék büntetésüket.
    
Griffen bíró 2014 februárjában egyszer már hozott egy hasonló döntést kilenc halálra ítélt ügyében, akik azt állították, hogy kivégzésük sértheti az Egyesült Államok alkotmányának 8. kiegészítését, amely tiltja bármilyen "kegyetlen és rendkívüli büntetés" alkalmazását.
    
2014-ben egy oklahomai kivégzés több mint negyvenperces agóniába torkollott a rosszul sikerült méreginjekció miatt. Oklahoma állam pedig éppen csütörtökön ismerte be, hogy egy halálra ítélet idén januárban tévedésből egy az útmutatókban nem szereplő vegyülettel végeztek ki.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Ma éjféltől hétfő éjfélig kijárási tilalmat rendeltek el - mutatjuk, mit szabad és mit nem

kk

Nem szerep: cukrászinasnak áll

koronavírus rendőrség határ

Szerdától csak a kijelölt határátkelőkön lehet majd átlépni Szlovákia határait

koronavírus

Koronavírus: ezekből a járásokól származnak a hétfőn diagnosztizált betegek

Csernobil

Harmadik napja ég egy erdős terület a csernobili tiltott övezetben

Veronika Remišová

Meghirdették az első uniós pályázatot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.