Külföld

Legkevesebb 35 ember halt meg a genovai hídomlás során

Róma | Kora esti értesülések szerint a halálos áldozatok száma legkevesebb 35, a sérültek közül 13 került kórházba, közülük 5 állapota válságos. A jelenlegi ismeretek alapján nincs magyar érintettje a balesetnek - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.
MTI

2018. augusztus 14. 15:48

A hatóságok attól tartanak, hogy mind a halottak, mind a sérültek száma tovább növekedhet. - TASR/AP-felvétel

A hatóságok szerint 30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe

A tragédia az A10-es autópálya Morandi nevű hídjával történt, amely a francia határ közelében van, és üdülőhelyekhez is vezet. A forgalom élénk volt a balesetkor, mivel szerdán munkaszüneti ünnepnap lesz Olaszországban. A bő egy kilométer hosszú híd 80 méteres szakasza 45 méteres mélységbe zuhant felhőszakadáskor. Több szemtanú elmondása szerint az omlás előtt villám csapott a hídba, de ezt hivatalos forrás nem erősítette meg. 

A híd egy patakot és ipari területet ível át, zömmel raktárépületekre zuhant leszakadt darabja. Egyelőre úgy tudni, hogy a kát szenvedett épületekben senki sem sérült meg.

A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég közlése szerint a tragédia tejesen váratlan volt, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul állapotát állandóan ellenőrizték, gyakrabban, mint amennyit a törvény előír. 

 "Ennyire fontos híddal Európában évtizedek óta nem történt ilyen súlyos tragédia. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen forgalmas hidat úgy építsenek meg, hogy ilyen omlás történhet. A híd középső szakasza szakadt le" - mondta kedd délután Edoardo Rixi olasz közlekedésügyi miniszter a tragédia helyszínén a Skyews24 tévének 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+10

2018. augusztus 14. 13:16

GALÉRIA: Leszakadt egy autópályahíd Genova közelében, több tucat halott

Emmanuel Macron francia elnök - aki jelenleg Franciaország déli részén lévő elnöki rezidenciában tartózkodik - már kedden koradélután telefonon beszélt Giuseppe Conti olasz kormányfővel, Twitter-üzenetben felajánlotta országa segítségét a mentésben, továbbá részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Részvétét tolmácsolta az áldozatok hozzátartozóinak, illetve az olasz vezetőknek Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

Részvéttáviratot küldött Áder János köztársasági elnök is Sergio Mattarella olasz államfőnek a Genovánál történt katasztrófa miatt. . 

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök közölte, hogy még Genovába utazik. Elisabetta Trenta védelmi miniszter felajánlotta a hadsereg segítségét a mentésben, amelyben kétszáz tűzoltó vesz részt.

A Morandi hidat 1967-ben avatták fel. Van ahol 90 méter magasan ível, két pillér közti legnagyobb távolsága 200 méter. Két éve elkezdték  a híd felújítását.  A hatóságok első feltételezése szerint szerkezeti gyengeség okozhatta a tragédiát. Az ASPI cég ugyanakkor  közölte, hogy túl korai választ várni az okra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Bugár: Meg kell egyezni a bírójelöltekről

Ma újra futballünnep lesz Dunaszerdahelyen

Rimaszombat: Támogatásból készülhet el a téli stadion lelátója

Lövöldözés Chicago mellett, több ember meghalt

Miből él az elnökjelölt?

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?