Külföld

Ennyit tudnak eddig a Notre Dame-tűzről, közzétették az elpusztult műkincsek listáját

Párizs | Hosszú vizsgálatot ígért a főügyész, a tanúk kihallgatását már elkezdték. Nem szándékosan előidézett tűzesetként vizsgálják a nyomozók a Notre Dame tegnap esti katasztrófáját. A Le Monde tudósítása szerint Rémy Heitz, Párizs főügyésze arról beszélt: már megkezdték a tanúk meghallgatását.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. április 16. 15:09

- TASR-felvétel

A tűzoltók hétfőn 18:20-kor kaptak egy riasztást, de ekkor még nem volt semmi komoly baj. Ez után 18:43-kor érkezett egy második riasztás, akkor kezdett el égni a tetőszerkezet, amely végül teljesen megsemmisült a 850 éves épület huszártornyával együtt.

A vizsgálat hosszú és komplex lesz – mondta a főügyész, aki egy 50 főből álló szakértői csoportot bízott meg a történtek elemzésével.

A Notre Dame épületén a közelmúltban kezdtek átfogó felújítást végezni, ennek keretében körbeállványozták a tetőt.

Az állványzatot készítő cég képviselője, Julien Le Bras újságíróknak azt mondta, egyetlen munkása sem dolgozott már a Notre Dame-on, amikor a tűz kiütött. "A legmélyebb sajnálattal nyilatkozom. A rendőrségi vizsgálat már tart, a munkásaink pedig kivétel nélkül minden kérdésükre válaszolni fognak, hogy fényt derítsenek e dráma okaira" – jelentette ki, hozzátéve: valamennyi biztonsági és tűzvédelmi előírást betartották.

 

Notre Dame

Közzétették a megsemmisült műkincsek listáját

A nem mozdítható részek közül az egyik legértékesebb a két harang, ezek biztonságban vannak. A legnagyobb, a déli toronyban lévő 1685 óta áll a helyén és 13 tonnát nyom. A rózsaablakok is megmaradtak, pedig ezeknél kétséges volt, kibírják-e a tüzet.
Az ereklyék közül a katolikusok számára a legfontosabb a töviskorona, amelyet még 1238-ban vitt IX. Lajos király Párizsba abban a hitben, hogy az volt Jézus fején – ezt biztonságba helyezték. Szintén sértetlenül megmaradt az az egyszerű tunika, amelyet a király hordott, amikor a töviskoszorút Párizsba vitte.

Elpusztultak viszont a XVII-XVIII. századi festmények, amelyek túl nagyok voltak ahhoz, hogy kivigyék őket a Notre Dame-ból. Ebből a szempontból szerencse, hogy 16 szobrot – a tizenkét apostolt és a négy evangélistát ábrázoló alkotást – épp a tűz előtt néhány órával szállítottak el, hogy restaurálják azokat. Ritka látványos a videó, amelyen helikopterrel viszik el a fej nélküli szobrokat, azóta pedig azt is tudjuk, mennyire szerencsés véletlen volt a restaurálás időzítése.

Azt még nem vizsgálták meg, hogy az orgona mennyire maradt használható, de nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy valaha is lehet még zenélni rajta. A hangszert még a XV. században kezdték el építeni, a mostani méretét több felújítás után a XVIII. században érte el. A francia forradalmat sértetlenül vészelte át. Utoljára 2014-ben restaurálták. Most azt mondják: a sípjai valószínűleg nem bírják ki a forróságot akkor sem, ha a lángok nem érték el.

Forrás: HVG

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Lesik a vízállást a kiskertek tulajdonosai

A Woodstock 50 dosszié

A Dunába ugrott és eltűnt egy férfi Pozsonyban

VIDEÓ: Így sírta el magát Theresa May, miközben bejelentette lemondását

Lauda emléke előtt tisztelegnek Monacóban - helyszíni beszámoló

Zeman László halálára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?