Külföld

Eltérően ítélik meg a német pártok Angela Merkel döntését

Berlin | Horst Seehofer szerint "kár", hogy Angela Merkel nem jelölteti magát újra a pártelnöki posztra, a CDU hamburgi vezetője szerint a kancellár "okos és higgadt" döntést hozott, az ellenzéki FDP szerint inkább a kormányfői tisztségből kellene távoznia Merkelnek, az AfD vezetője szerint pártjának is nagy része van a kancellár támogatottságának csökkenésében.
MTI

2018. október 29. 13:16

Angela Merkel - TASR/AP-felvétel

"Kár. Kimondom kereken, hogy kár" - ezekkel a szavakkal reagált Horst Seehofer, a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a hétfői sajtóhírekre, miszerint Angela Merkel hogy nem jelölteti magát újra a Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártelnöki tisztségre.

"Voltak vitáink, de mindig bizalom és kölcsönös tisztelet jellemezte az együttműködésünket. És ennyiben sajnálom, hogy eljött ez a fordulópont" - tette hozzá a bajor pártvezető.

Roland Heintze, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) hamburgi vezetője szerint Angela Merkel "minden tiszteletet megérdemel" a pártelnöki tisztségről való lemondásért, amellyel "ismét bebizonyította, hogy okosan és higgadtan reagál".

A decemberi hamburgi pártkongresszusig a CDU-nak nyugodt körülmények között kell döntenie arról, ki a legalkalmasabb arra, hogy megfeleljen az aktuális kihívásoknak a párt élén - mondta a politikus a dpa hírügynökségnek.

Mike Mohring, a párt türingiai vezetője szerint a kancellár készsége a távozásra a pártelnöki tisztségből "korszakváltást" jelent, Merkel mindig tudja, hogy mi a legjobb lépés, és mostani döntése tiszteletet érdemel. Szerinte most az a fontos, hogy ne legyenek hosszan elhúzódó személyi viták a CDU-ban.

 

2018. október 29. 10:56

Sajtóértesülés szerint Angela Merkel nem indul ismét a pártja elnöki tisztségéért

Az alsó-szászországi CDU-vezető, Bernd Althusmann szerint Angela Merkel lépése "esély kínál pártjának az újrakezdésre".

Az ellenzéki Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője a kancellári tisztségből való távozásra szólította fel Angela Merkelt. Christian Lindner szerint a pártelnöki pozícióból való távozással ""Merkel asszony nem arról a tisztségéről mond le, amelyikről kellene".

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) elnöke, Alexander Gualand úgy vélte, pártjának "nagyon sok köze van" a szövetségi kancellár hatalmának csökkenéséhez.

A 64 éves Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t és 2005 óta kancellár. Eddig rendre azt hangoztatta, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztség elválaszthatatlan egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie.

A dpa német hírügynökség pártforrásokra hivatkozó jelentése szerint Merkel a hétfői elnökségi ülésen tette egyértelművé, hogy kancellár akar maradni akkor is, ha nem lesz többé a párt elnöke. A 2021-es választások után azonban Merkel meg akar válni a kancellári tisztségtől is - írta a dpa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?