Duda: Béketárgyalást csak Ukrajna beleegyezésével lehet lefolytatni

Andrzej Duda

Az ukrajnai háború kapcsán minden béketárgyalást csak Ukrajna önkéntes beleegyezésével lehet lefolytatni, megengedhetetlen a határok erőszakos megváltoztatását jóváhagyó megállapodás - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Lódzban, az EBESZ kétnapos ülése megnyitóján.

 Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának ülésén Duda felidézte: a szervezetben idén betöltött lengyel soros elnökség alatt megoldást igyekeztek találni a Moszkva által kiváltott biztonsági válságra, s ehhez felhasználtak minden létező EBESZ-mechanizmust.

Beismerte: a szervezet politikai és katonai lehetőségei "elégtelenek, mert a konfliktusban álló felek jóakaratán és együttműködésén múlnak". Aláhúzta: minden béketárgyalást csak Ukrajna önkéntes beleegyezésével szabad lefolytatni, és lehetetlen beleegyezni olyan megállapodásba, amely a határok erőszakos megváltoztatását hagyná jóvá.

Minden megállapodás, amely "bármilyen módon elismerné vagy elfogadná Oroszország háborús, területi nyereségeit, valójában az európai biztonsági rendszer alá helyezett bombával volna egyenlő" – fogalmazott a lengyel államfő.

A második világháború óta először zajlik olyan fegyveres akció, amely "ennyire kirívóan szembemegy azokkal az elvekkel, amelyekben mindannyian önkéntesen megállapodtunk, hogy megakadályozzuk egy újabb háború kitörését Európában" – jelentette ki.

Szerinte Oroszország az EBESZ egyik tagállamaként "brutálisan megsértette mindezen elveket", és ma "kétségtelenül egy bűnöző államról van szó".

Nem szabad hozzászoknunk ahhoz, hogy az orosz hadsereg "tervszerűen és következetesen" rombolja Ukrajna kritikus civil infrastruktúráját, hogy humanitárius katasztrófát idézzen elő - hangsúlyozta Duda. "Nem lehet közömbösen nézni a civilek szisztematikus gyilkolását, az ukrán gyerekek elrablását" – folytatta.

Amennyiben "normális dologként kezdjük el felfogni az orosz bestiális tetteket", győzni fog az úgynevezett "orosz világ" eszméje, amely "brutalitást, agressziót, háborút, nyomort és halált hoz magával" – fogalmazott Duda. A háborús bűntettekért felelős személyek megbüntetését szorgalmazta, aláhúzva: ez az európai béke visszaállításának, a jövőbeli agresszió megelőzésének a feltétele.

Az EBESZ soros lengyel elnökségét záró lódzi konferenciának egyik témája az ukrajnai háború és ennek hatása az európai biztonságra.

Az ülésen a szervezet több mint ötven államából érkező küldöttségek vesznek részt, mintegy kétszáz résztvevő. Köztük van Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár is.

Lengyelország nem adott ki vízumot Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, Oroszországot az ülésen Alekszandr Lukasevics, Oroszország állandó EBESZ-nagykövete képviseli.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?