Csehország osztályzati kilátását stabilra javította, Szlovákiára negatív kilátást hagyott érvényben a Moody's

Moody's

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Csehország magasan elsőrendű, „Aa3” szintű államadós-osztályzatának kilátását a Moody's Investors Service. A hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Csehország függetlenítette magát az orosz földgázszállításoktól.

A Moody's ugyanakkor negatív kilátással erősítette meg Szlovákia ugyancsak elsőrendű, „A2” szuverén besorolásának kilátását, elsősorban a romló szlovák államháztartási egyenleg miatt.

A cseh osztályzati kilátás stabilizálásához fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett elemzésében a Moody's kiemelte: Csehországban jelentősen csökkentek az orosz földgázszállításokhoz kapcsolódó kockázatok, mivel az ország az idén függetlenné vált az orosz gáztól, és most már teljes egészében alternatív forrásokból fedezi földgázigényét.

Mindemellett csökkent a cseh üzleti vállalkozások és a háztartások földgázkereslete, és ez strukturális okokra vezethető vissza.

A Moody's felidézi, hogy az ukrajnai háború előtt Csehország földgázigényének 98 százalékát fedezte csővezetékeken importált orosz földgázból.

Jelenleg azonban a cseh gáztározók töltöttsége 99 százalékos, és ez az éves fogyasztás 52 százalékára elegendő. Az Európai Unió egészében a tározókban lévő földgázmennyiség az éves felhasználás átlagosan 30 százalékának felel meg – hangsúlyozza pénteki elemzésében a Moody's.

A cég szerint a cseh „Aa3” besorolás megerősítését a cseh gazdaság robusztus növekedési dinamikája és versenyképessége, a lakossági vagyontömeg növekedése, a jó minőségű intézményrendszer, a hatékony szakpolitikai döntéshozatal, a viszonylag alacsony államadósság-teher, valamint a gazdaság nagyon erőteljes adósságtűrési mérőszámai támasztják alá.

Mindehhez járul Csehország mérsékelt kitettsége a geopolitikai kockázatokkal szemben.

A Moody's előrejelzése szerint a prágai kormány által összeállított költségvetési konszolidációs csomag 2024-ben 2,4 százalékra, 2025-ben 2 százalékra csökkenti a hazai össztermékhez (GDP) mért cseh államháztartási hiányt a 2020-2023-as időszak 4,5 százalékos átlagáról.

A hitelminősítő ugyanakkor a szlovák besorolás negatív kilátásának fenntartását azzal indokolta, hogy várakozása szerint a tavalyi 2 százalékról az idén 6 százalékra, jövőre 6,5 százalékra emelkedik a szlovák költségvetési deficit, tekintettel a szlovák kormány jelenős szociális, energiaár-támogatási és védelmi kiadási kötelezettségvállalásaira.

A Moody's prognózisa szerint ebben a környezetben a GDP-arányos szlovák államadósság-ráta a 2023-ra várt 57,2 százalékról 2024-ben 60,4 százalékra, 2025-ben 63 százalékra emelkedik, vagyis átlépi a 60 százalékos maastrichti tűréshatárt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?