Külföld

Cseh választások – Kormányalakítási forgatókönyvek

Nem a kormányfő, Andrej Babiš által vezetett centrista ANO nyerte a cseh választást, hanem a hárompárti Spolu (Együtt) jobboldali koalíció. Az erről nyilatkozó elemzők is beismerték, hogy mindenki mérsékelt ANO-győzelemre számított. Másfelől viszont bejött az az előrejelzés, hogy a választási eredmények alapján Babiš nehéz helyzetbe kerül, és az együttműködő jobboldalnak lesznek a legjobb kormányalakítási pozíciói.
MTI

2021. október 10. 13:10

cseh választások
- TASR

A két tömörülés közti különbség 0,67 százalékpont, 35 765 voks a Spolu javára. Ilyen kis különbséggel eddig még senki sem nyert választást Csehországban. A végleges eredmény alapján a Spolu a szavazatok 27,79 százalékát kapta meg, míg az ANO 27,12 százalékot. A Spolu 71, míg az ANO 72 mandátumot tudhat a magáénak. A látszólagos ellentmondást az magyarázza, hogy a külföldön szavazók voksait sorsolással mindig egy választókerületbe helyezik. Az idén ez az Ústí régió lett, ahol Babiš győzött, s így a hatályos szabályok alapján az ANO-é lett a plusz egy mandátum, bár külföldön a legtöbb szavazatot a Kalózok-Polgármesterek koalíció szerezte meg.

A Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), illetve a szintén jobboldali Kalózok-Polgármesterek (PirStan) koalíció már szombat éjjel emlékeztetőt írt alá, miszerint igényt tart a kormányalakításra. Közölték Miloš Zeman köztársasági elnökkel: kérik, hogy a kormányalakítással Petr Fialát, az ODS elnökét, a Spolu kormányfőjelöltjét bízza meg. Igényüket a 200 tagú képviselőházban megszerzett 108 mandátumra alapozzák. A két koalíció azt is kinyilvánította, hogy közösen fog fellépni, s pártjai külön-külön nem tárgyalnak az ANO-val.

A Spolu 71 mandátumot szerzett, ebből az ODS-re 34 mandátum jutott. A PirStan mandátumainak száma 37, ebből a Polgármesterek és Függetleneké 33 mandátum, a kalózoknak pedig mindössze 4 képviselői hely jutott.

Miloš Zeman köztársasági elnök, akinek kulcsszerepe van a kormányalakítási tárgyalásokban, eddig nem nyilatkozott. Zeman korábban azt mondta, hogy kormányalakítási tárgyalásokkal az első körben a győztes pártot fogja megbízni. Hangsúlyozta: nem koalíciót, hanem pártot. Ez jelen esetben az ANO és Andrej Babiš.

Zeman és Babiš már vasárnap délben találkoznak. Az államfői iroda és a kormányfő egyaránt azt közölte, hogy Zeman szerdától kíván foglalkozni a választások eredményével és a kormányalakítással. Zemannak elég széles lehetőségei vannak a tárgyalásokon, mert a cseh alkotmány pontosan nem határozza meg, kit kell megbízni a kormányalakítással. A helyzetet bonyolítja, hogy az államfő több mint két hete betegállományban van, ennek konkrét okát nem hozták nyilvánosságra.

Még Václav Havel elnökségének idejéből való íratlan hagyomány, hogy az elnök előbb kormányalakítási tárgyalásokkal bíz meg valakit, csak ezt követően nevez ki új kormányfőt, akit konkrét kormányalakítással bíz meg.

Az eddigiek alapján valószínűsíthető, hogy először Andrej Babiš kap kormányalakítási tárgyalásokra megbízatást. A negyedikként a képviselőházba került Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 20 mandátummal rendelkezik, s vele az ANO mozgalom (72 mandátum) nem tud többségi kormányt alakítani. Babiš többször is elmondta, hogy elsőként a Spolu koalíciót kívánja megszólítani, míg a kisebb jobboldali koalícióval nem akar tárgyalni. A sajtó szerint valószínűsíthető, hogy Babiš megpróbálja a Spolu gerincét kitevő ODS-t megnyerni a kormányzati együttműködésre, az ODS vezetői ezt azonban határozottan kizárták.

Andrej Babiš politikai pozícióját gyengítette, hogy az új parlamentbe már nem jutott be a cseh baloldal két nagy hagyományú pártja: a Cseh Szociáldemokrata Párt, illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja. Az elmúlt választási időszakban éppen ez a két párt tette lehetővé, hogy a parlamentben kisebbségben lévő Babis négy évig kormányozzon.

A megoldás kulcsa az államfő kezében van.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Csollány Szilveszter

Csollányra emlékezve: búcsúzik tőle első mestere és volt iskolája

Pozsony

Eladó étterem, hotelből munkásszálló – tovább zuhant a pozsonyi turizmus

HSJHDFSF

Az ÚVZ elárulta, mi számít érintkezésnek egy fertőzött személlyel – újabb tüneteket tettek közzé!

rendőrség

Buszon molesztált egy 10 éves kisfiút

dd

Tízéves a Red Bull Pilvaker

Covid-pass

Figyelem, február 1-jétől kilenc hónapig lesz érvényes a COVID-igazolvány!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.