Biden és Trudeau közösen száll szembe a tekintélyelvű rendszerekkel

Biden Trudeau

Joe Biden amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai kormányfő pénteken Ottawában ígéretet tett, hogy közösen száll szembe a tekintélyelvű rendszerekkel.  

Joe Biden kanadai látogatása során arról is tárgyalt, hogy csökkentik a függőségüket más országoktól a kulcsfontosságú ásványok és a félvezetők terén.

Kanadában bőségesen megtalálhatók az akkumulátorokhoz és elektromos autókhoz szükséges ásványok, de jelenleg Kína uralja a világpiacot.

„Úgy vélem, hihetetlen lehetőségünk van együttműködni, így Kanada és az Egyesült Államok mindennek a forrása lehet és mindennel elláthatja magát itt Észak-Amerikában, amire szükségünk van a megbízható és rugalmas szállítási láncokhoz” – jelentette ki Joe Biden az ottawai parlamentben mondott beszédében.

„A közös jólétünk szorosan kapcsolódik a közös biztonságunkhoz” – tette hozzá az amerikai elnök. Joe Biden szerint a két országnak mint NATO-tagállamnak „a NATO területének minden centiméterét meg kell védenie”.

Justin Trudeau kijelentette, hogy a két ország együttesen áll ki Ukrajna mellett.    

„Az életmódunk miatt ugyanakkor számos veszélynek vagyunk kitéve” – mondta a kanadai miniszterelnök, aki beszédében háromszor is leszögezte: „a biztonságpolitika klíma- és gazdaságpolitika is egyben”.

Joe Biden nem egészen egy héttel Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai látogatása után utazott Kanadába.

„Az egyre rámenősebb Kína miatt élesedő verseny láttán nem kétséges, miért fontos, hogy egymáshoz forduljunk egy észak-amerikai piac kiépítésében, ami mindent magában foglal a félvezetőktől a napelemekig” – mondta Justin Trudeau.

Joe Biden bejelentette: 50 millió dollárt fordítanak arra, hogy több amerikai és kanadai vállalatot vonjanak be félvezetők kiszerelésébe. Kanada 250 millió kanadai dollárt szán a közeljövőben félvezető programokra a látogatásról kiadott közös közlemény szerint.

Arról is megállapodtak, hogy a két ország energetikai szakértőkből álló bizottságot hoz létre, amely a tiszta energiaforrásokra összpontosít, és ígéretet tettek, hogy közösen dolgoznak a modern technológiákhoz szükséges kulcsfontosságú ásványok észak-amerikai ellátási láncának létrehozásában.

A két vezető a találkozót megelőzően már megállapodott az illegális bevándorlás megállításáról a közös amerikai-kanadai határon. Kanada a megállapodás részeként vállalta, hogy befogad 1500, az amerikai kontinensről érkezett bevándorlót.

A tárgyalások után tartott közös sajtótájékoztatón Joe Biden kijelentette, hogy a nyugati országok ezzel kapcsolatos aggodalma ellenére Kína eddig még nem szállított fegyvert Oroszországnak.

„Ez nem azt jelenti, hogy nem teszik meg, de eddig még nem tették meg” – mondta az amerikai elnök, hozzátéve, hogy nem veszi könnyedén sem Kínát, sem Oroszországot. Joe Biden úgy vélte, a két ország közeledéséről szóló információk „feltehetően túlzók voltak”.

Az amerikai elnök – egy nappal azután, hogy amerikai légicsapásokat rendelt el Szíriában, amelyben Irán-barát fegyveresek haltak meg – kijelentette, hogy az „Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Iránnal, de kész erővel megvédelmezni az embereit”. A légicsapás megtorlás volt egy haszakai dróntámadásra, amelyben egy amerikai meghalt, öten pedig megsebesültek.

A bankszektorral kapcsolatban Biden leszögezte, hogy a „bankok elég jó állapotban vannak” és nem látja úgy, hogy robbanás veszélyeztetné a pénzügyi ágazatot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!