Külföld

Békét sürgetett a világban Ferenc pápa

Vatikánváros | A vasárnapi szentmise után Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika erkélyéről mondta el húsvéti üzenetét, majd Urbi et Orbi (Róma városának és a világnak szóló) áldását adta. A sajtó meglepetésére az új katolikus egyházfő elődeivel ellentétben nem köszöntötte a világ népeit idegen nyelveken. Csak olaszul beszélt.
MTI

2013. március 31. 20:36

Politikai rendezést sürgetett a szíriai válságban, megbékélést a Közel-Keleten, különösen az izraeliek és a palesztinok között. Hozzátette, hogy legyen béke Ázsiában is, így a Koreai-félszigeten, ahol felül kell emelkedni a megosztottságon. "Könyörögjünk, hogy küzdjék le az ellentéteket és érlelődjön meg a kiengesztelődés megújult szelleme" - mondta az új pápa.

A pápa mindenekelőtt húsvéti jókívánságait fejezte ki Róma városának és az egész világnak. "Szeretném, ha a Krisztus feltámadásának üzenete minden otthonba, minden családhoz elérkezne, főleg oda, ahol a legtöbb a szenvedés, a kórházakba, börtönökbe " - mondta.
 
    Arra a kérdésre, hogy "mit jelent Jézus feltámadása", azt válaszolta, "azt jelenti, hogy Isten szeretete megváltoztathatja életünket, kivirágoztathatja a szívünkben levő sivatagot ".
 
    Hozzátette: "mennyi sivatagon kell az embernek ma is átkelnie! Főleg az emberben rejlő sivatagon, amikor hiányzik az Isten és a másik ember iránti szeretet, amikor hiányzik annak a tudata, hogy a teremtett világ őrzői vagyunk ".
 
    Az egyházfő húsvéti beszédének második része hagyományosan a békéről szólt: Ferenc pápa békét sürgetett a Közel-Keleten, izraeliek és palesztinok között, "akik nehezen tudják megtalálni az egyetértés útját, hogy ők bátran és egymás iránt nyitottan indítsák újra a tárgyalásokat a túl sok ideje tartó konfliktus beszüntetésére".
 
    A békéért imádkozott Irakban, hogy "véglegesen szűnjön meg az erőszak", békéért a "szeretett" Szíriában "a konfliktus által sebzett népéért és a számtalan menekültért, akik segítségre és vigaszra várnak  mennyi szenvedést kell még elviselniük, mielőtt politikai megoldás születne?"
 
    Békét kért a véres konfliktusok színhelyén, Afrikában: Maliban, hogy "egységre és stabilitásra találjon", Nigériában, ahol "sajnos nem szűnnek a számos ártatlan életét fenyegető merényletek, és ahol nem keveseket, így gyerekeket is, terrorista csoportok tartanak túszként fogva", a Kongói Demokratikus Köztárságban és a Közép-Afrikai Köztársaságban, ahol "sokaknak kell elhagyniuk otthonukat  és még mindig félelemben élnek".
 
    Békét Ázsiában, "főleg a Koreai-félszigeten, hogy küzdjék le az ellentéteket és érlelődjön meg a kiengesztelődés megújult szelleme." 
 
    "Békét a egész világnak, melyet még annyira megoszt a könnyű vagyonszerzést keresők kapzsisága, melyet megsebez az emberi életet és a családot fenyegető egoizmus. Az egoizmus vezeti az emberkereskedelmet is, mely a huszonegyedik század legnagyobb méretű rabszolgatartása. Békét az egész világnak, melyet  a kábítószer-kereskedelem erőszaka szaggat és a természeti források káros kizsákmányolása!" - mondta a pápa.
 
    Ferenc pápa első húsvét vasárnapját a Szent Péter tértől a majdnem az Angyalvárig álló hatalmas tömeg követte. 
 
    A szentmise és a beszéd között a pápa nyitott autóval körbejárta a teret, ahol többek között egy beteg kisfiút vett kézbe. Egy argentin hívő a Buenos Aires-i San Lorenzo labdarúgócsapat mezét adta neki.   
 
 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Húsvét alatt korlátozná a kormány az emberek mozgását

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.