Behajózott a Fekete-tengerre egy amerikai rakétahordozó fregatt

Washington/Moszkva |

<p>Behajózott a Fekete-tengerre egy amerikai rakétahordozó fregatt - jelentette szerdán az ukrán és az orosz média.</p>

Az amerikai haditengerészet tájékoztatására hivatkozó híradások szerint a Taylor fregatt azért érkezett a térségbe, hogy hozzájáruljon a térségbeli béke és stabilitás fenntartásához, illetve az Egyesült Államok így biztosítsa NATO-beli partnerországait arról, hogy a közös térségbeli célkitűzések elérése érdekében kész az együttműködés megerősítésére.

Két héttel ezelőtt érkezett a Fekete-tengerre a Donald Cook amerikai romboló, amely Tomahawk típusú robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel van felszerelve. Amerikai hadihajók február eleje óta állomásoznak a Fekete-tengeren. Elsőként a Taylor fregatt és a Mount Whitney parancsnoki hajó érkezett. A fregatt azonban Törökország partjainál zátonyra futott, és emiatt túllépte a  Fekete-tengeri jelenlétre vonatkozó, montreux-i egyezményben meghatározott határidőt. A fregatt Görögországban javításon esett át, és most visszatért a fekete-tengeri szolgálatra.

A montreux-i egyezmény értelmében azoknak az országoknak a hadihajói, amelyeknek nincs kijáratuk a Fekete-tengerre, legfeljebb 21 napot tartózkodhatnak ott. Az egyezmény meghatározza azt is, hogy milyen osztályú és vízkiszorítású hajók teljesíthetnek ott szolgálatot. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrégiben az Egyesült Államok szemére vetette, hogy hadihajói túllépik az egyezményben szereplő határidőket, de a Pentagon elutasította a bírálatot. 

Miután Oroszország bekebelezte a Krímet, a NATO felfüggesztett minden gyakorlati, polgári és katonai együttműködést Oroszországgal, Washington pedig arra buzdította szövetségeseit, hogy harci repülőgépeket küldjenek a Balti-tengeri légi járőrszolgálatra, és fokozzák a Lengyelországnak nyújtott katonai támogatást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?