Az Európai Bizottság egyedi megállapodást javasol Észak-Írország gyógyszerellátására

Maroš Šefčovič

Az Európai Bizottság egyedi megállapodást javasolt a gyógyszerellátási szabályok reformjára, hogy Észak-Írországban mindenki ugyanabban az időben férhessen hozzá ugyanazokhoz a gyógyszerekhez, mint máshol az Egyesült Királyságban – közölte Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja pénteken Brüsszelben.

Šefčovič, aki a Brexit-megállapodás ellenőrzésére alakult vegyesbizottság társelnöke is, közleményében kiemelte: a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokollt érintő javaslat az uniós bizottság azon ígéretének beváltását jelenti, amely szerint e cél elérése érdekében az EU szükség esetén módosítja a gyógyszerekre vonatkozó szabályait. Hozzátette: a javaslat nem csorbítja az EU egységes piacának integritását.

Közölte azt is, hogy az uniós javaslat tükrözi az uniós és a brit tárgyalók között az elmúlt hat hónapban lezajlott megbeszélések eredményét, és figyelembe veszi az érdekelt felek által az Európai Bizottság tájékoztatása során felvetett aggályokat.

Az uniós biztos arról is tájékoztatott, hogy amíg az új rendelkezések nem lépnek életbe, a meglévő szabályok továbbra is érvényesek maradnak a kiszámíthatóság és jogbiztonság érdekében. A megbeszélések az állategészségügyi készítményekről folytatódnak – tette hozzá.

Šefčovič sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a brit fél nem reagált az Európai Bizottságnak a vámkezelés jelentős egyszerűsítését célzó javaslatára. A bizottság rugalmasságot javasol az élelmiszerek, a növények és állatok, valamint az egészségügyi termékek, köztük a gyógyszerek határon át történő szállítására. A javaslat a Nagy-Britanniából származó, Észak-Írországba szánt fogyasztási cikkek széles körét érintené, hatására mintegy 80 százalékkal csökkennének a vámellenőrzések és 50 százalékkal a vonatkozó vámeljárások.

Az uniós biztos azt is hangsúlyozta, hogy a jólét és a stabilitás biztosítása az Ír-szigeten, valamint az áruk Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló mozgásának lehetőség szerinti megkönnyítése az Európai Bizottság elkötelezettségének középpontjában állt. A brüsszeli testület ezért folytatja a megoldások kidolgozását, hogy végleges megegyezésre jusson az Egyesült Királysággal.

A megbeszélések január elején folytatódnak – tette hozzá Šefčovič.

London és az EU vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött, 64 oldalas észak-írországi protokoll alapján az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az uniós egységes piacra – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának – amelynek Anglia, Skócia és Wales a tagja –, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Nagy-Britannia október közepén terjesztett javaslatot az Európai Unió elé az észak-írországi protokoll módosítására. David Frost brit Brexit-ügyi államtitkár utalást tett arra, hogy megállapodás elmaradása esetén a brit kormány akár egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását.

Az Európai Bizottság korábban leszögezte: nem tárgyalja újra az Európai Unió és az Egyesült Királyság által is megerősített észak-írországi protokollt, és ragaszkodik annak végrehajtásához.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?