Az EU rosszindulatú kibertevékenység miatt hat orosz hekker ellen vezetett be szankciókat

hacker k

Az Európai Unió hat orosz hekkerrel szemben vezetett be szankciókat a tagállamok és Ukrajna ellen elkövetett, rossz szándékú kibertevékenységek miatt – közölte az Európai Unió Külügyek Tanácsa hétfőn.

Az uniós tanács luxembourgi ülésén meghozott döntés hat érintettje a közlemény szerint részt vett a tagállamok és Ukrajna létfontosságú infrastruktúráját, valamint minősített adatok tárolásával és feldolgozásával foglalkozó, illetve kormányzati vészhelyzetet elhárító rendszereket érintő kibertámadásokban.

Ez az első alkalom, hogy az EU korlátozó intézkedéseket vezet be olyan kiberbűnözőkkel szemben, akik zsaroló- vagy más rosszindulatú vírusokkal elkövetett káros tevékenységet folytatnak alapvető szolgáltatások, például az egészségügy és a banki szolgáltatások ellen – emelték ki.

Az uniós listájára a Callisto nevű orosz hackercsoport két tagja, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által támogatott Armageddon hackercsoport két tagja, valamint a rosszindulatú kém- és zsarolóprogramok működtetéséért felelős Wizard Spider-csoport tagjai kerültek fel.

A büntetőintézkedések vagyon-befagyasztást jelentenek, valamint azt, hogy uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos pénzeszközöket bocsátaniuk a jegyzékbe vettek rendelkezésére.

Az EU kiberbiztonsági szankciórendszerének hatálya alá jelenleg 14 ember és négy szervezet tartozik.

Az uniós tanács közleménye szerint az új szankciók kivetésével az EU és tagállamai megerősítik, hogy készek fokozni erőfeszítéseiket, hogy erőteljesebb és tartósabb választ adjanak az EU-t, annak tagállamait és partnereit célzó, tartósan fennálló, rossz szándékú kibertevékenységekre. Az EU továbbra is elkötelezett a globális, nyitott és biztonságos kibertér mellett, és ismételten hangsúlyozza, hogy meg kell erősíteni a nemzetközi együttműködést a szabályokon alapuló rend előmozdítása érdekében ezen a területen – jelentették ki. Az EU tovább fogja erősíteni együttműködését mások mellett Ukrajnával a kibertér nemzetközi biztonságának és stabilitásának előmozdítása, a globális ellenállóképesség növelése, valamint a kiberfenyegetésekkel és a rossz szándékú kibertevékenységekkel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében – tették hozzá.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa 2019 májusában hozta létre a rossz szándékú kibertevékenységekkel szembeni korlátozó intézkedések közös uniós keretét. A keret lehetővé teszi az EU és tagállamai számára, hogy minden szükséges intézkedést, adott esetben akár korlátozó intézkedéseket is alkalmazzanak az EU és tagállamai önállóságát és biztonságát célzó rossz szándékú kibertevékenységek megelőzése, az azoktól való elrettentés és a reagálás érdekében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?