Külföld

Ankara–Washington: Családi kapcsolatok

Ankarát és Washingtont családi kapcsolatok kötik össze – tárta fel részletes oknyomozó riportban a The New York Times című amerikai napilap aznap, amikor Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Fehér Házban fogadta Donald Trump.
MTI

2019. november 17. 10:31

Régi jó barátok. Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan.
Régi jó barátok. Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan. - TASR-felvétel

A lap információkkal is megerősített tapasztalatai szerint az amerikai elnök Törökország iránt tanúsított rendkívül szívélyes magatartásának hátterében szokatlan, személyes kapcsolatrendszer is meghúzódik: a vők személyes baráti és üzleti kapcsolatai. Ahogyan a lap fogalmaz: „a hatalomba beházasodott vők játszanak most kulcsszerepet Ankara és Washington összekapcsolásában”.

Egyikük a 41 esztendős Berat Albayrak török pénzügyminiszter, aki Recep Tayyip Erdogan lányát vette feleségül, és most egyebek mellett az amerikai–török kapcsolatokért is felelős. Másikuk a 38 éves Jared Kushner, aki Donald Trump amerikai elnök nagyobbik lányának a férje, és Trump a megválasztása után a Fehér Ház egyik tanácsadójává is kinevezte. A lap fontos szereplőként említ még egy harmadik befolyásos vőt: a milliárdos török üzletember, Aydin Dogan lányának férjét, Mehmet Ali Yalcindag-t, aki Donald Trump jelenleg fiai által irányított vállalatbirodalmának üzleti partnere.

A három vő olyan erős és naprakész kommunikációs csatornát épített ki Trump és Erdogan között, hogy alig néhány héttel Ankara észak-szíriai offenzívája után a Fehér Ház már bejelentette a török elnök washingtoni vizitjét. Erre szerdán került sor.
A The New York Times szerint e kommunikációs csatornák hatékonyságát és a személyes kapcsolatok erejét mutatja az is, hogy miközben Donald Trumpot erőteljes kétpárti bírálatok érték a kongresszusban a Törökországnak kedvező lépései miatt, a két elnöknek mégis sikerült együtt alakítania az amerikai politikát a világ egyik politikailag bizonytalan térségében.

A lap felidézte Erdogan egyik idei televíziós interjúját, amelyben a török vezető előre megjósolta, hogy egy, a saját veje és Jared Kushner közötti magánbeszélgetés hamarosan „ismét a normális vágányra tereli” az átmenetileg feszült török–amerikai viszonyt. „A hidakat ilyen módon lehet jól felépíteni” – fogalmazott akkor Erdogan. A Times szerint Berat Albayrak „hátsó traktusban folytatott diplomáciának” szokta nevezni ezeket a személyes, családtagok közötti egyeztetéseket.

Nagy valószínűséggel e kapcsolatrendszernek tudható be, hogy az amerikai elnök kétszer is meglepte saját tanácsadóit, mert tudtuk nélkül telefonon megegyezett a török államfővel az Egyesült Államok szíriai csapatkivonásában, teret adva ezzel Ankara észak-szíriai offenzívájának.

A The New York Times emlékeztetett azokra a bírálatokra is, amelyek azért érték Trumpot, mert – a lap megfogalmazásában – „agresszívan nyomult”, hogy egy török állami tulajdonú bankot ne büntessenek szankciókkal az Irán-ellenes szankciók megsértéséért. Felfüggesztette az orosz légvédelmi rendszerek vásárlása miatt Ankara ellen hozott szankciókat is.

Felidézte a lap John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó múlt héten, a Morgan Stanley bankház egyik zárt körben tartott rendezvényén mondott beszédét is. Ebben Bolton azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok elnöke a politikai döntések meghozatalakor gyakran összemossa a személyes kapcsolatokat az országok közötti kapcsolatokkal. Bolton éppen Ankara orosz fegyvervásárlásait hozta fel konkrét példaként. Ez ügyben Erdogan áprilisban azonnal Washingtonba küldte a vejét, Albayrakot és Yalcindag-t. Mindketten egy Yalcindag szervezte konferencián vettek részt az elegáns – és a Fehér Háztól pár percre fekvő – Trump Hotelben. A rendezvény közben Albayrak átsétált a Fehér Házba, ahol az Ovális Irodában tárgyalt Jared Kushnerrel és Trumppal, sikeresen meggyőzve az amerikai elnököt arról, hogy ne foganatosítson szankciókat Ankara ellen az orosz fegyvervásárlások miatt.

A The New York Times riporterei Isztambulban is gyűjtöttek információkat az oknyomozó riportjukhoz. Erdogan tanácsadóira hivatkozva azt írták: mind az amerikai elnök, mind a török államfő szereti megkerülni a diplomácia hivatalos csatornáit, részben azért is, mert mindketten gyanakvással viseltetnek a saját kormányzatuk munkatársaival és szervezeteivel szemben. „Az Egyesült Államoknak megvan a maga kialakított rendszere, amelyet mély államnak is hívhatunk, és ez természetesen akadályokat gördít. Ezek az obstrukciók jelentik számunkra az egyik nagy kényelmetlenséget” – idézte Erdogan egyik tavaszi kijelentését az amerikai lap.

A The New York Times hozzátette: nem Törökország az egyetlen állam, amellyel Donald Trump ilyen szokatlan, informális, családtagok közötti kapcsolatrendszer révén ápolja az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatait. Hasonló a helyzet Washington és Szaúd-Arábia között is. Az amerikai–szaúdi viszony „bonyolításában” szintén kulcsszerepe van Jared Kushnernek. Az elnök veje személyesen áll kapcsolatban Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Év végéig minden pedagógusnak ki kell kérnie az erkölcsi bizonyítványt

Dórika öröksége

Mitterrand és a kelet-közép-európai térség stabilitása

Filmbe illő autós üldözés Gútán

Vida Máté: jó őszt zárt a DAC

Újabb komáromi edzőváltás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.