A Spolu és a Kalózok koalíciója bejelentette kormányalakítási igényét

Petr Fiala

Bejelentette kormányalakítási igényét szombat este a csehországi választásokon győztes Spolu hárompárti jobboldali koalíció és a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok tömörülés.

Az öt párt vezetői a választási eredmények ismeretében tartott tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kormányt akarnak alakítani.

„Megtartottuk az első tárgyalást a választás után, amelyen Csehország polgárainak többsége kifejezte szándékát a köztársaság politikájának megváltoztatására. Az eredmény az öt pártunk által elfogadott memorandum, amelyen kifejeztük szándékunkat a többségi kormány létrehozására” – közölte a sajtótájékoztatón Petr Fiala, a Spoluban részt vevő Polgári Demokratikus Párt elnöke, a koalíció miniszterelnök-jelöltje.

Fiala azt mondta, hogy Miloš Zeman államfőhöz fordul azzal a kéréssel, hogy adjon neki kormányalakítási megbízást.

A két jobboldali pártszövetségnek 108 képviselője lenne a kétszáz fős parlamentben.

Fiala közölte, hogy a memorandumot aláíró pártelnökök semmilyen más politikai párttal vagy politikai szerveződéssel nem fognak tárgyalni a kormány megalakításáról. A két szövetség tárgyalásai az elkövetkező napokban folytatódnak – tette hozzá.

Előzőleg, szombat este Andrej Babiš cseh kormányfő, az ANO elnöke beismerte mozgalma választási vereségét, gratulált a Spolu koalíciónak a győzelemhez, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap kormányalakítási megbízatást.

A szombaton délután zárult cseh képviselőházi választást a Spolu (Együtt) nyerte a szavazatok 27,75 százalékával. A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból. A KSČM a második világháború óta most első ízben esett ki a parlamentből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?