A német parlament elfogadta a kannabisz „ellenőrzött legalizálását” célzó törvényt

kannabisz

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken elfogadta a kannabisz rekreációs célú termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását célzó törvényjavaslatot, amely a felnőttek és úgynevezett kannabiszklubok számára lehetővé teszi a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztését és birtoklását.

A 404:226 arányban megszavazott törvényt várhatóan március 22-én fogadja el a parlament felsőháza, a Bundesrat. A személyes fogyasztásra szánt kis mennyiségek termesztése és birtoklása felnőttek számára április 1-től, míg a kannabiszklubok számára július 1-től lesz engedélyezett.

A törvény pénteki megszavazását heves vita előzte meg a Bundestagban, miután Karl Lauterbach egészségügyi miniszter előző nap „a drogpolitikában fontos előrelépésnek” nevezte a törvényjavalatot, amely elfogadása esetén szerinte visszaszorítja a feketepiacot, valamint hatékonyabb védelmet biztosít a gyermekek és a fiatalok számára Németországban.

Lauterbach a pénteki vita során újfent kijelentette, hogy az új törvény szemlélete orvosolhatja a kannabisz termesztésével, értékesítésével és fogyasztásával összefüggő bajokat. Az utóbbi években ugyanis a tiltás ellenére folyamatosan növekedett a fogyasztás, és nem csupán a kiskorúak és a fiatal felnőttek körében, a feketepiacon pedig ismeretlen vagy veszélyes termékek terjedtek el – mondta.

Kristine Lütke, a kisebbik koalíciós partnert alkotó liberális párt, az FDP egészségügyi szakpolitikusa a vita során azt mondta, hogy a törvény „történelmi fordulópont egy olyan megközelítés irányába, amely a társadalmi valóságot tükrözi”.

Az ellenzéki kereszténydemokraták és az AfD felszólaló politikusai egyebek között a szervezett bűnözés „gazdaságösztönző csomagjának”, illetve „ajándékának”, „nem ellenőrizhető törvénynek” nevezték a kormánykoalíció tervezetét. Simone Borchardt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egészségügyi politikusa úgy fogalmazott: „a gyermekek és fiatalok védelme az önök törvényében nem több puszta szócséplésnél”.

Az Olaf Scholz kancellár vezette hárompárti kormánykoalíció által tavaly elfogadott törvényjavaslat szerint a 18 éven felüliek maximálisan 25 gramm kannabiszt birtokolhatnak és csak saját fogyasztásra. Egy-egy lakásban legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, ugyancsak kizárólag saját fogyasztásra, és legfeljebb 50 gramm mennyiségben. A termesztés másik legális formája a legfeljebb ötszáz fős szövetkezet lesz, a nem üzleti alapon működő, úgynevezett kannabiszklubok azonban csupán a tagjaikat láthatják el kannabisszal, havonta fejenként összesen 50 gramm mennyiségben.

A YouGov közvéleménykutató felmérése szerint a megkérdezett németek 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamelyest vagy teljesen támogatja a kannabisz legalizálását, míg 47 százalék azt mondta, hogy valamelyest vagy teljesen ellenzi azt, míg a megkérdezettek 11 százaléka nem tudott vagy nem akart megnyilvánulni a kérdésben.

Az új törvény várható hatályba lépésével Németország lesz a kilencedik ország, amely legalizálja a kábítószer rekreációs célú használatát. Becslések szerint az országban mintegy 4,5 millióan használnak kannabiszt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?