A lengyel külügyminisztérium orosz provokációk veszélyére figyelmeztet a gazdatüntetések kapcsán

gazdatüntetés k

Szélsőséges oroszpárti csoportok által ihletett provokációk veszélyére figyelmeztetett szerdán a varsói külügyminisztérium a lengyelországi gazdatüntetések során felbukkant ukránellenes jelszavak kapcsán.

A tárca honlapján közzétett nyilatkozatában „a legsúlyosabb aggodalmát” fejezte ki amiatt, hogy a gazdatiltakozások során „ukránellenes, valamint Vlagyimir Putyint és az általa vívott háborút dicsőítő jelszavak” jelentek meg.

A közlemény feltehetetőleg arra utal, hogy a keddi közúti blokád egyik helyszínén, a sziléziai Gorzyczki faluban a traktoroszlophoz egy jármű csatlakozott, amelyre szovjet zászlót, valamint „Putyin, tedd rendbe Ukrajnát, Brüsszelt és a kormányzóinkat” feliratú transzparenst tűztek ki.

A varsói külügy szerint az ilyen jelszavak arra irányuló kísérletet jelentenek, hogy a földművesek tiltakozását „szélsőséges és felelőtlen, esetleg orosz ügynökök által befolyásolt csoportosulások” kihasználják.

A történtek rossz fényben tüntetik fel nemcsak a gazdatüntetések szervezőit, hanem eleve Lengyelországot is, amely „elsőként segített a megtámadott Ukrajnának”, és befogadta az ukrán menekülteket – írják.

A gazdák „nagyrészt jogos” követelményei teljesülésének esélyeire és a lengyel államérdekre hivatkozva a külügy arra szólítja fel a tiltakozások szervezőit, hogy maguk azonosítsák az ilyen és hasonló akciók „nem túl nagyszámú kezdeményezőit”.

A közlemény szerint a lengyel gazdák jelenlegi helyzete Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnával szembeni agressziójának, valamint a világgazdasági egyensúlyvesztésnek a következménye, nem pedig annak, hogy az ukránok az agresszió ellen védekeznek.

Gorzyczkiban a Polsat News kereskedelmi hírtelevízió szerint az ukránellenes transzparenst kitűző gazdát a rendőrség kiállította a traktoroszlopból. Ügyészségi eljárás indult a férfi ellen totalitárius eszmék terjesztése és nemzeti alapú gyűlöletkeltés címén. Ezekért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Az ukrán áruk behozatala és az Európai Unió zöld megállapodása ellen közel két hete folyó lengyelországi gazdatüntetés keretében szerdán is több helyen lassították a közúti forgalmat. Az országot észak-déli irányban átszelő A1-es autópálya középső szakaszán, Piotrków Trybunalskinál mindkét irányban leállították a forgalmat, amelyet a rendőrség kerülőutakra terelt át.

A lengyel szejm szerdán megkezdődött kétnapos ülésén az ellenzéki pártok – a Jog és Igazságosság (PiS), a Kukiz´15 és Konföderáció – képviselői azt szorgalmazták, hogy a kormány a gazdák helyzetét javító intézkedéseket fogadjon el. A kormánykoalíció viszont az előző, a PiS által vezetett kormányt vádolta meg azzal, hogy az európai uniós fórumon és a lengyel-ukrán kapcsolatok terén mulasztásokat követett el a lengyel agráriummal szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?