A lengyel elnök óva intette a kormányfőt az ügyészséget érintő lépések következményeitől

Andrzej Duda

Óva intett Andrzej Duda lengyel elnök az ügyészséget érintő kormányzati lépések következményeitől abban a Donald Tusk kormányfőnek címzett levélben, amelyet kedd este a varsói államfői hivatal tett közzé.

Andrzej Duda a levélben jogsértőnek nevezte azt a módot, ahogyan Donald Tusk január közepén felmentette Dariusz Barski államügyészt, a főügyész első helyettesét, és feladatainak teljesítésével átmenetileg Jacek Bilewiczet bízta meg.

A lengyel államügyészség Adam Bodnar igazságügyi miniszter, főügyész alá tartozik, de a testület élén a főügyész első helyettese áll. Barskit a főügyészhelyettesek túlnyomó többsége továbbra is törvényes államügyésznek ismeri el. Közben Bodnar és Bilewicz felmentette több kerületi ügyészség vezetőjét.

Donald Tusk és Adam Bodnar lépései miatt Barskinak az utóbbi években hozott döntései, valamint Bilewicz jelenlegi döntései is kétségbe vonhatóvá válnak – figyelmeztetett levelében Duda.

Aláhúzta: az ügyészség átszervezését érintő lépéseket kizárólag az érvényes előírások szigorú betartásával szabad megtenni, úgy, hogy az intézkedések „ne idézzék elő a bizonytalanság és a káosz állapotát, amelynek haszonélvezőivé csupán a bűntettek elkövetői válnának”.

A jelenlegi változásokért a felelősség „személyesen a miniszterelnök urat és Adam Bodnar miniszter urat” terheli majd, „különösen az állampolgárok, ezen belül a bűncselekmények áldozatait illetően” – fogalmazott Andrzej Duda.

Adam Bodnar január 12-én arra hivatkozva mentette fel Barskit az államügyészi tisztség alól, hogy Zbigniew Ziobro, az előző kormány igazságügyi minisztere 2022-ban szerinte szabálytalanul nevezte ki őt. Az ügyészség azonban még aznap érvénytelennek minősítette Bodnar intézkedését.

Andrzej Duda január 15-én alkotmánybírósági hatásköri indítványt nyújtott be az ügy kapcsán. A beadvány nyomán az alkotmánybíróság előzetes intézkedésében megtiltotta az olyan lépéseket, amelyek akadályoznák Barski hatásköri feladatainak teljesítését.

Az államfő január 15-i sajtóértekezletén aláhúzta: az államügyészt a miniszterelnök a jog szerint csak az államfővel folytatott konzultáció után, az ő írásos jóváhagyásával mentheti fel, miközben a miniszterelnök nem is egyeztetett vele a témában. Figyelmeztetett: az összes büntetőjogi eljárásra hatással lehet, ha a jelenlegi változások kétségbe vonják az ügyészek státuszát.

Donald Tusk keddi sajtóértekezletén elismerését fejezte ki aziránt, ahogyan Bodnar az ügyészség kapcsán intézkedik. „Ez egy különleges képesség arra, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt, az agressziót teljesen mellőző módon, a legjobb alkotmányügyi tudásra és saját tekintélyére támaszkodva (...), lépésről lépésre javítsa az ügyészség helyzetét" – fogalmazott a kormányfő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?