Külföld

70 város fog össze világszerte a tömeges migráció kezelésére

Marrákes | Szerte a világból 70 város vezetői - támogatandó az ENSZ migrációs csomagját - megállapodtak abban szombaton Marrákesben, hogy szorosabban együttműködnek a tömeges migráció kezelésében.
MTI

2018. december 9. 11:45

Az ENSZ 193 tagországa az Egyesült Államok kivételével júliusban véglegesítette a Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról című egyezményt. A csomagot a jövő hét elején hagyják jóvá a marokkói városban, de több európai ország - köztük Magyarország - úgy döntött, hogy nem csatlakozik hozzá. Ennek ellensúlyozására gyűltek össze több mint 70 város vezetői, és vitatták meg, hogyan lehet jobban kezelni a tömeges migrációt - például lakhatás és munka biztosításával -, és csökkenteni az Európába eljutni akarók számát.

"Szeretnénk, ha a nemzeti kormányok meghallanák a hangunkat. Ugyanis a migráció a városokat nehéz feladat elé állítja" - jelentette ki Yvonna Aki-Sawyerr, a Sierra Leone-i Freetown polgármestere.

Marvin Rees, az angliai Bristol polgármestere pedig azt mondta: az ENSZ-csomag szükséges, mert lehetetlen nem tudomást venni a tömeges migrációról.

Olyan városok képviselői is jelen voltak a tanácskozáson, amelyek anyaországa már elhatározta, hogy nem csatlakozik a csomaghoz, így például az Egyesült Államok, illetve olyanokéi, amelyek anyaországa kritikus azzal szemben, így például Olaszország. Az olasz kormány megosztott az egyezményt illetően, és egyelőre nem tudni, hogy a római törvényhozás mikor szavaz a megállapodásról. 

A városok ígéretet tettek arra, hogy "támogatják a menekültek megfelelő fogadását, és növelik a befogadó helyek számát".
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová utcahosszal vezet

Nem borult a papírforma: a szlovákok 2:0-ra legyőzték a magyarokat

Rácz Noémi két évtizednyi alkotása a Löffler Múzeumban

Egy tengeralattjáró tragédiája. Egy könyv és egy film a 2000-es katasztrófáról

A Híd Čaputovát támogatja, a civilek még tárgyalnak

Egyre színesebb a pozsonyi maraton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?